'Je hoort een hoop blah blah'

Tim Hofman, junior network engineer Descartes

Ondanks de grote vraag naar ICT'ers is het vinden van de baan die bij je past niet eenvoudig, vindt Tim Hofman (20). Bedrijven beloven gouden bergen en kronen je met een mooie naam. "Maar in de praktijk ben je dan verantwoordelijk voor alles waar een snoer aan zit."

Hoe lang heb je gezocht naar je huidige baan?
"Ik heb vorig jaar bij acht bedrijven gesolliciteerd. In eerste instantie denk je dat je binnen de kortste keren een wereldbaan hebt, inclusief een snel pak en een mooie auto. Daar kwam ik al snel van terug. De mensen die je gouden bergen beloven, zijn meestal heel vaag over wat je precies kan verwachten. Je hoort een hoop blah blah. Ik zocht een bedrijf waar ik wat kon leren als netwerkbeheerder. Wanneer je niet te kritisch bent, is het heel eenvoudig om een baan te vinden. Als in de praktijk blijkt dat je alleen de verkeerd geadresseerde mailtjes mag wissen, gaat het toch vervelen."
 
Waarom ben je niet eerst gaan studeren?
"Toen ik nog op de havo zat, heb ik drie jaar 's avonds en in het weekeinde als helpdeskmedewerker bij KPN Telecom gewerkt. Daarnaast knutselde ik thuis op de pc. Ik had geen zin om nog eens vier jaar te gaan studeren, maar zocht wel een baan waar ik wat zou leren. Eerst werkte ik voor een bedrijf waar ik opnieuw helpdeskmedewerker was. Dat hield ik snel voor gezien. De uitdaging ontbrak. Daarna ging ik bij een bedrijf als technical engineer aan de slag. Daar was ik meer een soort manusje van alles. Veel vacatures boden meer van hetzelfde. Uiteindelijk liep ik toevallig een uitzendbureau binnen waar ze mij binnen vijf minuten in contact brachten met Descartes. Ik heb de advertentie nooit gezien."
 
Wat sprak je aan in deze baan?
"Ik kon beginnen als netwerkbeheerder. Dat was voor mij belangrijker dan de belofte van veel geld en een snelle auto. Het bedrijf ontwikkelt track- en tracingsoftware voor bedrijven die pakketten rond de wereld sturen. We werken met netwerken over de hele wereld. Ik houd mij bezig met hard- en software en zorg dat het met elkaar blijft communiceren. Bij dit bedrijf heb ik een goed gevoel. Op dit moment werk ik nog via het uitzendbureau, maar als de eerste drie maanden om zijn, krijg ik een contract."
 
Krijg je dan ook een auto?
"Ik heb niet eens mijn rijbewijs. Maar veel prioriteit heeft het niet, want ik woon vlakbij mijn werk."
 
Peter Steeman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Peter Steeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.