IBM opent aanval op Microsofts Back Office

Applicaties samengeperst tot 'Software Server'

STOCKHOLM - Net als Microsoft is IBM rijkelijk laat met het onderkennen van de mogelijkheden die Internet biedt. Door vijftig applicaties samen te persen tot zeven 'IBM Software Server'-produkten opent het concern voluit de aanval op Oracle en Microsofts Back Office produkten.

Het verwachte succes van Internet is ook aan IBM niet onopgemerkt voorbij gegaan. Steeds meer data wordt via dit medium aangeboden. Dat gekoppeld aan de te verwachten groei van het aantal applicatieservers, heeft IBM doen besluiten de eigen software te inventariseren en te optimaliseren. Dit resulteert in zeven softwarepakketten die samen de IBM Software Server Series vormen.
"Wij geloven dat de markt voor applicatieservers tot 1999 zo'n 19 procent zal groeien en dat Internet de behoefte aan actuele online data zal verhogen", zo meent Ian Hardy, international product manager Software Servers. "Toen we keken hoe we die situatie met onze software het hoofd konden bieden, bleek dat er meer dan vijftig applicaties nodig waren. Na tweeënhalve dag installeren van de produkten werd het duidelijk dat het zo niet langer kon", vervolgt hij. "Voor ons was het duidelijk dat we de produkten moesten vereenvoudigen, laten samenwerken, gemakkelijk uitbreidbaar maken en op alle bestaande platformen laten werken", aldus Hardy, "bovendien was een antwoord op de Microsoft Back Office-produkten nodig."

Enige bekende

Het resultaat is de IBM Server Software Series die bestaat uit de servers Lotus Notes, Internet Connection, Transaction, Database, Communications, Directory/Security en Systemview. Van de applicatieservers is Lotus Notes, inmiddels als Release 4.0 verkrijgbaar, de enige bekende. Internet Connection Server zorgt voor koppeling van een server en het Internet, terwijl Transaction de informatiestroom tussen client en server afhandelt. Laatstgenoemde is gebaseerd op Cics (Customer Information Control System). De Odbc compatibele Database Server is gebaseerd op IBM's DB2-technologie en is bedoeld om relationele databases te onderhouden middels SQL.
Voor de koppeling van netwerken, protocollen en systeemmanagement-mogelijkheden is de Communication Server in het leven geroepen en de Directory/Security Server moet homogene beveiliging van het dataverkeer tussen client en server bewerkstelligen. De Systemview Server is het gereedschap dat de systeembeheerder in staat stelt het complete netwerk te beheren.

Client/server

Alle produkten zijn beschikbaar voor het AIX-platform. Voor Windows NT is voorlopig alleen de Internet Connection Server en Lotus Notes te krijgen. Voor OS2/Warp Server zijn vijf IBM Software Servers te krijgen. De overige twee, System Management en Directory/Security Server, zullen in de loop van dit jaar beschikbaar komen evenals de ontbrekende servers voor Windows NT. Afhankelijk van de behoefte zal IBM ook versies uitbrengen voor Sun Solaris, HP-UX en OS/400. Het enige gratis via het Net te verkrijgen produkt is de Internet Connection Server en daarmee treedt IBM in de voetsporen van Microsoft die al eerder de Information Server via dat medium beschikbaar stelde. Overigens zou het mogelijk zijn om IBM Software Server-produkten en Microsoft Back Office-elementen ook door elkaar te gebruiken.
Volgens Hardy zijn de nieuwe produkten primair bedoeld voor de bestaande IBM-klanten die 10.000 tot 15.000 PC's over meerdere bedrijfsvestigingen gebruiken. Nieuwe gebruikers van de software ziet IBM in het marktsegment van organisaties met meer dan honderd PC's. Maar ook hoopt hij dat IBM hiermee het marktaandeel in de zogeheten 'Fortune 500 customers' vergroot. Prijzen zijn voorlopig alleen vastgesteld voor de Database en Communication Server en die kosten respectievelijk 999 en 699 dollar.
Voor alle Software Servers is client-software verkrijgbaar voor Windows 95, NT, Windows 3.1, AIX, Sun Solaris, de OS/2 familie en het Apple Macintosh-platform. Alleen de clients van Lotus Notes zijn voorlopig beperkt tot Windows 3.1 en 95. De overige platformen worden in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht. Omdat de Server Software voldoet aan open standaarden als API's (Applicatie Programmeer Interfaces) zijn ook niet beschikbare clients betrekkelijk eenvoudig te programmeren. HD

Beveiliging van Internet

Gevoelig punt bij het versturen van gegevens via het Internet blijft het beschermen van de data. Want wat doorgaans door beveiligingen omgeven op de server staat, gaat vervolgens vogelvrij via de telefoonlijn naar een Internet-gebruiker. Om dat op te lossen biedt IBM de Secure Internet Connection Server die, in tegenstelling tot de Internet Connection Server, niet gratis is, maar wel veilig transport van gegevens via het Net mogelijk maakt. Op die manier zijn bijvoorbeeld thuiswerkers van een bank in staat via hun PC en een web-browser op een veilige manier een database op het hoofdkantoor te benaderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z Hans Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.