Wlan ondergeschoven kindje

Grote leveranciers op Cebit doen draadloze netwerken erbij

Er staan ons dit jaar geen spectaculaire nieuwe wifi-producten te wachten, afgaand op het aanbod van de ict-beurs Cebit. Bij producenten als Cisco, Symbol en 3Com duwde de aandacht voor andere producten de wat belegen wlan-apparatuur naar de achtergrond.

Cisco, Symbol en 3Com, die hun sporen inmiddels met de verkoop van Ieee 802.11b-basisstations en netwerkkaarten hebben verdiend, lieten weinig nieuwe producten zien. 3Com toonde zijn begin dit jaar aangekondigde producten voor de Ieee 802.11a en voor ondersteuning van stroom over utp-bekabeling. Lichtpuntje was de producent van wlan-apparatuur Linksys, die zijn nek uitsteekt met een op Ieee 802.11g-standaard gebaseerd basisstation en idem netwerkkaart.
De g-standaard verhoogt de capaciteit van draadloze netwerken tot 54 Mbps. Daarnaast maakt deze standaard gebruik van de 5 en de 2,4 Ghz-band. Deze laatste is nu in gebruik bij de courante Ieee 802.11b-standaard. Voordeel van 'g' is dus dat de 'oude' netwerkkaarten het straks blijven doen, ook al staan ze op een lager pitje dan het nieuwe g-basisstation eigenlijk zou kunnen ondersteunen.

Gewaagd

Linksys zegt weinig problemen met zijn nieuwe apparatuur te verwachten, ook al loopt het vooruit op de standaard. Het bedrijf betrekt de chipsets voor zijn apparatuur bij chipproducent Broadcom, die eind vorig jaar met een g-versie uitkwam. Mogelijke afwijkingen van de standaard zijn later door een opwaardering van de firmware glad te strijken, zo geeft het bedrijf aan. Cisco heeft een bod op dit bedrijf uitgebracht. Ratificatie van 802.11g volgt deze zomer. Certificering van de eerste producten staat voor de maanden daarna gepland.
Daarnaast was er op de Cebit veel aandacht voor het technisch doorlichten van draadloze en natuurlijk ook vaste netwerken. Het Britse Network Instruments, Acterna, Network Associates en het Duitse Rohde & Schwarz lieten producten zien, waarmee bouwers van wifi-netwerken zeker hun voordeel kunnen doen. Kleine starters op wlan-gebied, die zich richten op het beheer, waren in Duitsland niet te vinden. Hetzelfde gold voor switches die zorgen voor een betere integratie met vaste netwerken. Ook Intel had de in wlan gespecialiseerde bedrijfjes waar het onlangs een fiks aantal miljoenen euro's voor vrij maakte thuis gelaten om niet teveel aandacht weg te halen bij het net geïntroduceerde chipprogramma voor draadloze netwerken Centrino.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.