Lucent mikt op top 50 telco's

Pat Russo, chief executive officer bij Lucent, mikt op de top 50 telecomdienstaanbieders die volgens haar goed zijn voor 80 procent van de 205 miljard euro telco-uitgaven wereldwijd. Elders kiest ze voor een indirecte aanpak via partners zoals INS in België of Telindus in Nederland.

De telco's hebben vorig jaar hun uitgaven nog met 27 procent ingedamd van 280 tot 205 miljard euro. Russo houdt rekening met een verdere 20 procent erosie dit jaar. Lucent ging de laatste twee jaar zelf door een enorme reorganisatie en knipte liefst 72 procent van zijn kosten weg. In Europa sneuvelden twaalfduizend banen. Het bedrijf heeft hier nog maar 5600 medewerkers. De Europese omzet halveerde van zo'n 3 tot 1,4 miljard euro. Daarmee heeft Lucent slechts een klein marktaandeel. Volgens de jongste Eito-cijfers stond er vorig jaar in Europa netwerkapparatuur voor bijna 30 miljard euro.

Lichte opsteker

De op de Cebit aangekondigde contracten ter waarde van 200 miljoen euro zijn een lichte opsteker voor Russo. Het gaat onder andere over een snelle Ethernet-vezeloplossing voor Deutsche Telekom en nieuwe Ethernet-over-sdh-diensten voor BT Nederland.
Lucent wil zijn netwerkapparatuur voortaan via partners aan de man brengen. Daarvoor heeft het niet alleen allianties gesloten met grote it-spelers zoals HP, IBM, Sun en Accenture, maar kiest het tevens voor businesspartners voor de kleinere aanbieders. Men heeft er een tiental aangetrokken waaronder Integrated Network Solutions (INS) in België en Telindus in Nederland.
Russo wil net zoals haar collega's meer inkomsten halen uit diensten. "Telco's geven jaarlijks zo'n 106 miljard euro uit aan diensten, maar slechts 44 miljard euro besteden ze uit aan derden. Omdat ze ook hun kosten willen drukken, zullen ze die diensten verder uitbesteden", vertelt de topvrouw van Lucent, dat naar eigen zeggen 7 tot 8 procent van die wereldwijde service-pot opslokt.
Lucent haalt wereldwijd ongeveer 40 tot 50 procent van zijn inkomsten uit mobiele oplossingen (vooral de Amerikaanse cdma-standaard); in Europa is dat slechts een kwart. Russo hoopt alsnog binnen te dringen via 3g-toepassingen. Lucent demonstreerde op de Cebit alvast 3g-businessoplossingen op de stand van T-Mobile met de Globetrotter, de umts-datakaart die ontwikkeld is in samenwerking met het Leuvense Option.

 
Luc Blyaert

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.