Bijna 100 miljard dollar aan overnames in IT-sector

LONDEN - Vorig jaar was een topjaar voor wat betreft overnames in de sector informatietechnologie. Het totaalbedrag dat geïnvesteerd werd in acquisities groeide met 47 procent naar 90,5 miljard dollar. Het aantal transacties nam nog iets sneller toe: met 57 procent tot bijna 3000.

Dit meldt het Britse onderzoeksbureau Broadview Associates, dat dit soort zaken wereldwijd volgt. Het bureau adviseert ook bij overnames. Een greep uit de acquisities: Bay Networks kocht Xylogics, CSC nam de IT-activiteiten van Lucas Industries over, Getronics en Roccade verkregen Raet, Symantec kocht Delrina en Unisource stapte in een joint-venture met Générale des Eaux.

Het belangrijkste deel - 35 procent - van de overnametransacties vond plaats in de deelsector 'telecom', gevolgd door acquisities in de 'hardware' (23 procent) en 'software' (21 procent). De overige acquisities vonden plaats in de door Broadview gedefinieerde sectoren 'media' en 'ondersteuning'.
In Europa werden 1350 bedrijven overgenomen voor een totaalbedrag van 51,2 miljard dollar. Ook hier vormt 'telecom' het belangrijkste gebied met 40 procent van dit bedrag. Dit vertegenwoordigt een stijging van maar liefst 140 procent ten opzichte van 1994.
Gemeten in aantal transacties blijkt Nederland volgens Broadview de snelst groeiende markt. De activiteit steeg hier met 63 procent naar 70 transacties.
De grootste tien transacties in Europa in 1995 waren goed voor 26 procent van de betaalde overnameprijzen. Zes ervan vonden plaats in de sector telecommunicatie. Broadview schrijft dit toe aan de toenemende deregulering in deze sector. Het bureau verwacht een verdere toename in 1996 als de hangende privatisering France Télecom en Deutsche Telekom de leveranciers aan deze sector dwingt tot het versterken van hun concurrentiepositie.
De belangrijkste acquisities waren die van ADSB Telecommunications - een consortium van Ameritech, Singapore Telecom en Tele Denmark - van 3,5 miljard dollar voor net niet de helft van Belgacom en de alliantie tussen Cable & Wireless en Veba, waarmee 2,7 miljard dollar gemoeid was. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-29T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.