AOL en Sun brengen Netscape onder in aparte softwaredivisie

Dit artikel delen:

Een nieuwe softwaredivisie van America Online (AOL) en Sun Microsystems gaat de bedrijfssoftware van AOL-dochter Netscape ontwikkelen en verkopen. De twee bedrijven zetten deze afdeling gezamenlijk op. De producten zullen ondermeer gebundeld worden met de computersystemen van Sun.

Eind vorige maand rondde AOL de overname van Netscape af. Deze aankoop van tien miljard dollar is onderdeel van een driezijdige overeenkomst tussen AOL, Netscape en Sun. Laatstgenoemde bedrijf zal de komende drie jaar de zware bedrijfssoftware van Netscape verder ontwikkelen en op de markt brengen. Als tegenprestatie zal AOL gedurende die periode elk kwartaal honderd miljoen dollar overdragen aan zijn nieuwe softwarepartner. Er zijn echter meer financiële terugkoppelingen; AOL zal tot 2002 Sun-systemen aanschaffen ter waarde van vijfhonderd miljoen dollar, terwijl de hardwarefabrikant driehonderdvijftig miljoen dollar betaalt aan licentiegelden voor de Netscape-technologie.

Leiding

Sun-directeur Mike Tolliver is benoemd tot algemeen manager van de nieuwe afdeling, die zal bestaan uit Netscape-technici en Sun-ingenieurs. De verkoopkant van de divisie komt onder leiding van Netscape's operationeel directeur Barry Ariko. Netscape-topman Jim Barksdale trekt zich terug uit als actief directielid en zal voortaan alleen nog adviserende functies vervullen. Barksdale trekt een vergelijking tussen de driekantige overeenkomst met Netscape en Sun en de overname van Lotus door IBM. De verkoop van Lotus-software heeft de verkoop van IBM's hardware en andere producten gestimuleerd. "IBM-directeuren hebben mij verteld dat elke zes dollar in softwareverkoop één extra dollar voor hardware opleverde." Dit vooruitzicht zou Sun over de streep hebben getrokken.

Ontslagen

Het samengaan van Netscape en AOL leidt tot het verlies van zevenhonderd tot maximaal duizend banen, aldus AOL. Ongeveer de helft daarvan gaat verloren bij de browserfabrikant, dat komt neer op 20 procent van diens personeelsbestand. De overige driehonderdvijftig tot vijfhonderd ontslagen vallen bij AOL. Het gaat hierbij om overlappende afdelingen, zoals verkoop en administratie.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.