Novell-producten in aantocht

Eigen software niet losgelaten in gang naar dienstverlening

Novell streeft ernaar rond midden dit jaar de zesde versie van zijn besturingssysteem Netware uit te brengen. De softwareleverancier wil deze software, codenaam 6-pack, vanaf mei aan een openbare béta-test onderwerpen. Verder lanceerde Novell vorige week de zesde versie van zijn werkgroep-product Groupwise, dat in april uitkomt.

Het vernieuwde Groupwise (codenaam Bulletproof) biedt ondersteuning voor reguliere computernetwerken, web-clients, en draadloze apparatuur en applicaties. De nieuwe versie is ook voorzien van ondersteuning voor Novells clusteringsoftware en geïntegreerd met de beheertechnologie NDS (Novell Directory Services, tegenwoordig e-Directory geheten).
De aanstaande opwaardering voor Netware heeft als belangrijkste verbetering ondersteuning van meerdere processoren (symmetric multiprocessor, smp). Daarnaast is de clusteringcapaciteit van het netwerkbesturingssysteem uitgebreid en biedt het synchronisatie van bestanden. Die opslagfunctie, genaamd iFolder, zorgt ervoor dat bestanden van een gebruiker automatisch worden gekopieerd naar en vanaf meerdere computers via een Netware-server.

Cachingsoftware

Ondertussen loopt de relatie tussen Novells dochteronderneming Volera, verantwoordelijk voor de internet-cachingsoftware van het bedrijf, en Compaq schade op. De computerproducent herziet zijn twee jaar oude relatie met Novell vanwege een nieuwe, exclusieve overeenkomst met Inktomi. Die softwareproducent levert ook programmatuur voor het distribueren, spiegelen en bewaren van internet-gegevens.
Compaq schakelt zijn taakspecifieke cachingservers (Tasksmart C-serie) nu over van Volera's Excelerator (voorheen Novells Internet Caching System) naar Inktomi's Traffic Server en Media-ixt. Dit zegt marketingdirecteur Mark Nagaitis van Compaq. Deze overeenkomst heeft echter alleen exclusiviteit met betrekking tot die taakspecifieke servers. De algemene Proliant-servers van Compaq worden nog wel voorzien van Volera's software.
 
 
Schmidt mengt zich in Google
Eric Schmidt, huidig president van softwareleverancier Novell, is afgelopen maandag aangetreden als voorzitter van de directieraad van zoekmachine Google. De topman bekleedt sinds zijn binnenkomst bij Novell in 1997 diezelfde positie bij dat bedrijf en diens dochteronderneming Volera, maar geeft zijn presidentschap op nadat Novells overname van consultant Cambridge Technology Partners (CTP) is afgerond. CTP-president - tevens oud-Novell-president - Jack Messman krijgt dan het roer in handen. Google laat weten dat Schmidt ook een aanzienlijke investering in het bedrijf heeft gedaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.