Cebit draadloos

Nog weinig van recessie te merken

Dit jaar is het de Cebit van Bluetooth en Gprs. Een recordbeurs, met weer meer standhouders: maar liefst achtduizend, en een hele hal voor de draadloze demonstraties - die de eerste beursdag dan ook prompt niet werkten. Maar het is ook de eerste beurs waarbij een recessie in de ict dreigt.

Bij de opening van de Cebit zei topvrouw Carly Fiorina van HP dat de Amerikaanse recessie overslaat naar Europa. Bitkom, de Duitse it-branchevereniging spreekt dat overigens tegen: slechts de groei van de pc-markt vlakt af tot 2 procent. Software, diensten en telecom groeien door met elk rond 11 procent. Op de beurs was van een (komende) recessie ook weinig te merken. De Europese beursgangers wisten de poorten van de Cebit weer en masse te bereiken.

Draadloos

Dit jaar stond een groot deel van de Cebit in het teken van mobiele communicatie. Er zijn eindelijk werkende Gprs-toestellen van Siemens, Nokia en Ericsson. De branche heeft het zichzelf wel moeilijk gemaakt door de te beperkte WAP-toestellen en door de vooral financiële druk van Umts. Wlan breekt dit jaar ook door, maar een draadloos netwerk voor journalisten op de beurs kon er niet af. Een andere afwezige was de nieuwe Odin van Psion, een combinatie van pda en mobiele telefoon, die vertraging opliep toen Motorola zich opeens uit het project terugtrok. Bluetooth is er wel alom, maar de toepassingen zijn nog wat mager: draadloze koptelefoons, wat modems en pc-kaarten en een toestel van Nokia. Mobiele commercie via Gprs of Bluetooth is pas iets voor de volgende beurs.
Op de beurs was redelijk veel ruimte vrijgemaakt voor andere mobiele communicatiestandaarden zoals Dect. Deutsche Telekom presenteerde bijvoorbeeld een schrijftablet met een 8 inch scherm, de T-Sinus Pad, die binnenshuis 50 meter bewegingsvrijheid biedt en buiten 300 meter. Microsoft toonde zijn Stinger-systeem, een nieuw besturingssysteem voor mobiele telefoons. Het is de vraag of dit andere standaarden kan wegdrukken. Stinger roept wel het probleem van uitwisseling op: al die telefoons en pda's moeten elkaar weer verstaan, helemaal binnen één bedrijf.
 
 
Groeisector
Op de Cebit was ook veel aandacht voor een andere groeisector: asp. Opvallend is de sterke aanwas van content beheersystemen; in de beurscatalogus staan er maar liefst zeventig, van hele grote als Tridion en Vignette via Gauss naar de kleinere als Reddot en Insite. De belangstelling ervoor is groot, vooral voor de kleinere systemen, die niet meteen een ton kosten. Die moeten kleinere redacties verlossen van de overheersing door de webmaster en meteen zaken als opmaak en versiebeheer regelen. Ook de b2b-marktplaatsen groeien: Commerce One bijvoorbeeld begint in Duitsland een inkoopmarkt voor de bouw. Daarin is de Hollandse Beton Groep een van de participanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-30T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.