KPN boekt recordverlies

Eenmalige afschrijvingen, reorganisatiekosten en andere verplichtingen hebben het resultaat van KPN over 2001 dieprood gekleurd. Het telecombedrijf plukt nu de zure vruchten van zijn Europese expansiedrift en stukgelopen allianties.

Ondanks een omzetstijging van 6,9 procent tot 12,4 miljard euro heeft KPN over 2001 een nettoverlies geleden van 7,5 miljard euro. Veruit de grootste kostenpost vormde de afwaardering van de Duitse mobiele-telefoniedochter E-Plus, waar KPN 12,4 miljard euro voor uittrok. Deze exercitie was nodig omdat dat bedrijf veel minder waard is dan de twintig miljard euro die er in 1999 voor betaald is. Eind vorige week meldde het telecombedrijf dat deze afschrijving hoger uit zou vallen omdat het het belang van Bellsouth in E-Plus (23 procent) heeft overgenomen.
Tegelijk met de jaarcijfers maakte KPN bekend dat het Perot Systems uitgekocht heeft uit Contrado. Mei 2000 zette KPN samen met deze Amerikaanse dienstverlener dit bedrijf op om KPN-software voor de communicatie met klanten commercieel uit te baten. Afgezien van KPN zelf was er weinig animo voor deze dienst. Perot Systems gaf dan ook begin 2001 aan te willen stoppen met Contrado. KPN weigert aan te geven wat de transactie heeft gekost.
Vooral de succesvolle aandelenemissie eind vorig jaar, waarmee KPN 4,8 miljard euro wist op te halen, heeft de schuldenlast verlicht. Ook de verkoop van bedrijfsonderdelen droeg aan dit doel bij, zij het in veel kleinere mate. KPN drong zijn schuldenlast in 2001 terug van twintig miljard tot 15,7 miljard euro. Dit jaar moet deze schuld uitkomen op 14,9 miljard euro.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.