EMC verbetert Enterprise Storage Networks

Ruettgers wil in 2001 omzet van 10 miljard dollar

Opslagleverancier EMC introduceert software en systemen voor grootschalige Enterprise Storage Networks (ESN). De Symmetrix-systemen hebben een opslagcapaciteit van negen terabyte - ongeveer twee en een kwart miljard pagina's tekst - in één enkel geïntegreerd opslagsysteem.

Naast de vernieuwde Symmetrix-systemen biedt EMC enkele softwareproducten die vooral zijn bedoeld om netwerken vanuit één centraal punt te beheren. Zo bevat de nieuwe software voor Symmetrix ondersteuning van netwerk-switching en migratie van Scsi-connecties naar glasvezelnetwerken. Het softwareproduct PowerPath biedt nu 'load-balancing voor clusteromgevingen van Unix of Windows NT-configuraties.

Glasvezel

Met het concept van ESN borduurt EMC voort op Storage Area Networks (SAN), netwerken die gebaseerd zijn op het gebruik van glasvezel. Door de snelheid van het transport via glasvezel kunnen bestanden over flinke afstanden worden verstuurd tussen servers en opslag. Bij de traditionele (parallelle) Scsi-kanalen is er een afstandslimiet van 25 meter tussen de computer en het opslagsysteem.
Fibre Channel (glasvezel) is een topologie en een protocol die het mogelijk maakt data over een afstand van enkele kilometers te versturen van een computer naar een opslagsysteem. Dankzij het werken met een seriële verbinding via glasvezel is de snelheid van de datatransmissie 1 gigabit per seconde.

Opslaghonger

Volgens Dataquest groeit de markt van data-opslag van tien miljard dollar in 1997 naar 35 miljard dollar in het jaar 2001. Deze opslaghonger wordt vooral veroorzaakt door datapakhuizen, video-diensten en webservers.
De afgelopen jaren heeft EMC zich ontwikkeld tot marktleider in opslagsystemen. Het twintig jaar geleden opgerichte bedrijf zorgde in 1990 voor een doorbraak met de introductie van Raid (Redundant Array of Independent Disk) opslagsystemen. Een Raid-systeem is opgebouwd uit parallel geschakelde goedkope harde schijven. De omzet van EMC groeide explosief, van 190 miljoen dollar in 1990 naar bijna vier miljard in 1998.
Michael Ruettgers, chief executive officer van EMC, streeft naar een omzet van tien miljard dollar in het jaar 2001. De voortekenen wijzen erop dat deze ambitieuze doelstelling haalbaar is. In de lijst van Fortune van de meest bewonderde bedrijven kwam EMC vorig jaar vanuit het niets op de vierde plaats met stip. Analisten putten zich uit om te benadrukken hoe sterk de positie van EMC is.

Goedkope opslag

Feit is dat Ruettgers de afgelopen jaren diverse keren precies op tijd reageerde op trends in de markt. Het grootste succes had hij met de introductie van Raid-opslag, maar daarna maakte hij nog enkele opmerkelijke keuzen. Zo investeerde hij in 1994 ruim één miljard dollar in het ontwikkelen van software die de EMC-systemen geschikt maken voor andere servers. Dankzij die fikse investering zijn de opslagsystemen nu te koppelen met mainframes en geschikt voor diverse Unix-varianten en Windows NT. Twee jaar geleden startte hij de ontwikkelingen in glasvezeltechniek die inmiddels hebben geleid tot Enterprise Storage Networks. Tom Lahive, onderzoeker bij Dataquest, noemt de positie van het bedrijf onaantastbaar. Steven Milunovich, analist bij Merrill Lynch noemt het EMC-aandeel zijn favoriete aandeel voor 1999, nadat het vorig jaar in waarde 210 procent toenam.

Hete adem

Hoewel EMC marktleider is, heeft het wel te maken met geduchte concurrentie. Zo is Compaq, na de overname van Digital, in het bezit van technisch goede producten. Ook IBM haalt een flinke omzet uit opslagsystemen, maar dan wel vooral als leverancier van harde schijven die EMC en andere leveranciers in hun systemen gebruiken. Seagate is de andere grote leverancier van harde schijven, terwijl Veritas en Legato software leveren voor opslagsystemen.
Ondanks alle succesverhalen van EMC plaatst de Gartner Group toch enkele kritische kanttekeningen bij het doel van Ruettgers om in 2001 een omzet van tien miljard dollar te halen. "Het bedrijf voelt de hete adem van de concurrentie in zijn nek. Dat betekent dat er niets mis mag gaan in het ontwikkelen van nieuwe producten, want dan is het gedaan met de klandizie", stelt Eric Rocco van de Gartner Group. Onlangs nam EMC het logistieke systeem van Clarify in gebruik. Volgens Rocco is de implementatie van dit systeem nog niet goed afgerond. De geschiedenis van de IT leert dat een jaarlijkse groei in getallen van twee cijfers op den duur toch gaat afvlakken. IBM, Digital en Oracle dachten ooit dat er aan hun groei geen eind zou komen. Rocco vraagt zich dan ook af hoe EMC zal reageren als de groei over een paar jaar gaat afvlakken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Wim Amerongen