Novells overname van Cambridge moet nog vorm krijgen

Einddoel: dienstverlening

Novell weet nog niet precies hoe de inlijving van dienstverlener Cambridge Technology Partners (CTP) moet verlopen. Het doel is bekend: toenemende aandacht voor en inkomsten uit diensten, maar Novell-president Eric Schmidt zegt dat er nog geen beslissingen zijn genomen over de toekomstige structuur en positionering.

Dat is nog onbekend. Ik wil dat de mensen uit de twee bedrijven eerst met elkaar gaan praten, om elkaar te leren kennen", zei de topman begin deze week op Novells jaarlijkse Brainshare-conferentie in Salt Lake City (Utah). Hoe de integratie van de softwareleverancier en de dienstverlener moet uitpakken, is volgens Schmidt pas over enkele maanden bekend.
"Bij overnames moet je enkele stappen doorlopen. De eerste is de definitieve verklaring. Die is getekend. Dan volgt de goedkeuring van de directieraden. Die hebben we. Daarna komt binnen dertig dagen een keuring door de Amerikaanse overheid, om te zien of het niet twee concurrenten betreft die samengaan om een markt in handen te krijgen. Daar is hier geen sprake van. Tot slot moeten de aandeelhouders nog hun goedkeuring geven. Ik denk niet dat dit nog een obstakel is. Ondertussen moeten de twee bedrijven wel overleggen. Er is echter weinig overlap."

Ervaringstekort

De overname is naar verwachting in juni dit jaar afgerond. Dan zal Schmidt terugtreden en de leiding overdragen aan CTP-president Jack Messman, die van 1982 tot 1983 al die functie vervulde bij Novell. Cambridge blijft bestaan als een aparte bedrijfstak met behoud van de eigen merknaam. Hiermee wil Novell voorkomen dat de dienstverleningsactiviteiten worden gezien als simpelweg een verkoopkanaal voor de eigen software. IBM hanteert al enkele jaren een soortgelijke aanpak met zijn divisie Global Services.
Schmidt geeft toe dat CTP tot op heden nauwelijks bekend is met de producten van Novell. "Ze hebben relatief weinig ervaring met onze software", aldus de huidige president. Zijn opvolger Jack Messman gaf op Brainshare aan dat hij veel concrete toepassingsgebieden ziet voor Novells producten in de bedrijfssituaties die CTP-consultants behandelen. Hierbij benadrukte ook hij het belang van partners voor Novell. "We kunnen niet alles zelf doen."
Schmidt zegt niet te vrezen voor een leegloop van Cambridge nu dat bedrijf in handen komt van Novell. "CTP heeft anderhalf jaar terug een flinke herstructurering doorstaan en is daar goed uitgekomen." Bij die reorganisatie vervielen enkele honderden van de toenmalige vierduizend banen.
"Het personeelsverloop bij CTP ligt nu lager dan het industriegemiddelde", aldus Schmidt. De dienstverlener heeft momenteel 3400 werknemers, van wie 2800 consultant zijn, in negentien landen, waaronder Nederland. Novell telt 350 consultants onder zijn 4700 personeelsleden. CTP concentreert zich op vier verticale markten: financien, communicatie, energie en productie. De combinatie met Novell breidt het aantal marktsectoren uit.

'Geen conflict'

Stewart Nelson, vice-president en operationeel directeur bij Novell, ontkent een mogelijk conflict in de combinatie van een productenbedrijf (softwareleverancier Novell) en een oplossingenbedrijf (dienstverlener Cambridge). "Ik zie daarin geen probleem. Klanten willen namelijk oplossingen. Drie tot vier jaar terug waren producten de norm, maar tegenwoordig gaat het om bedrijfsproblemen en hoe die aan te pakken." De topman stelt dat directory-diensten onontbeerlijk zijn voor die manier van it-verkoop. "Over twee tot drie jaar is 90 procent van alle bedrijfsoplossingen gebaseerd op directory-diensten", aldus Nelson.
Novell onthulde op Brainshare de langverwachte ondersteuning van zijn beheersoftware NDS (Novell Directory Services) voor de Unix-varianten van Compaq (Tru64) en IBM (AIX). Schmidt zegt dat Novell niet te laat is met de overgang naar platformneutrale diensten en oplossingen. Grote it-leveranciers als IBM opereren immers al enige tijd op het niveau van oplossingen (middels producten) in plaats van losstaande producten.
"Zo'n overgang kost nu eenmaal tijd. Eerst moet je het inzien en vervolgens formuleren. Als ik dit een jaar geleden had gezien, had ik het niet kunnen uitleggen aan klanten en dus niet kunnen verkopen. Maar misschien dat ik het wel zes maanden eerder had kunnen zien", peinst Schmidt.
 
 
EMC
Softwareleverancier Novell haalt de banden aan met opslagleverancier EMC. De twee bedrijven combineren de ondersteuning aan gezamenlijke klanten. "De bestaande ondersteuning was te basaal; klanten moesten soms zelf uitzoeken bij wie van ons ze moesten zijn voor hulp", zegt Jeffrey Hawkins, vice-president opslagdiensten bij Novell. Daarnaast verbeteren de twee bedrijven de ondersteuning van Novells netwerkbesturingssysteem Netware voor de opslaghardware van EMC. "Dit valt binnen de san-trend, maar is ook meer dan dat. We haken bijvoorbeeld direct in op bepaalde geavanceerde functionaliteit van EMC's opslagsystemen, zoals het maken van 'live snapshots' van data." Op de Brainshare-conferentie introduceerde Novell begin deze week een eigen netwerk-opslagapparaat (nas), draaiend op Netware, dat ondersteuning biedt voor Windows-, Unix-, Linux-, Macintosh- en Netware-systemen.
 
Tweede koop
Novell heeft vorige week, kort na de aangekondigde overname van Cambridge Technology Partners (CTP), een tweede aankoop gepleegd. Het concern wil softwareproducent Novetrix inlijven. Dit bedrijf is gespecialiseerd in software voor directories (beheer - red.) en inhoud-distributie (internet-content).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.