Versatel houdt vast aan umts

Telecombedrijf acht 3g cruciaal voor toekomst

Versatel blijft streven naar een umts-licentie voor de Nederlandse markt. Bij de veiling daarvan in 2000 slaagde het bedrijf er niet in een 'derde generatie'-licentie te bemachtigen. Naast een juridische procedure overweegt het nu ook een bod op een licentiehouder.

"We hebben nu geen toegang tot umts, terwijl het wel een cruciaal element is van onze toekomststrategie", zei Versatel-topman Raj Raithatha vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers. Het telecombedrijf beschouwt 3g als cruciaal omdat het een gesloten band vormt met een hoge capaciteit. Dat zijn belangrijke voorwaarden om bedrijven in de toekomst op een kwalitatief verantwoorde manier datadiensten te kunnen aanbieden. Het heeft een minder hoge pet op van wifi, omdat dat een gedeelde band is met een beperkt bereik.

Opportunistisch

Overname van een bestaande licentiehouder sluit het concern niet uit, al wil het niet zeggen of het een bod gaat doen op één van de vijf licentiehouders. "Het is bekend dat O2 te koop staat, maar wij geven geen commentaar op overnamespeculaties", aldus Raithatha. Versatel zegt dat het na de financiële herstructurering die eind 2002 afgerond is vijftig miljoen euro heeft vrijgemaakt voor 'opportunistische overnames'. Ook sluit het nauwe samenwerking met een licentiehouder in de toekomst niet uit.
Het concern bewandelt ook een juridische weg om toegang te krijgen tot 3g. In november vorig jaar wees een bestuursrechter Versatels verzoek af om de 3g-veiling van 2000 ongeldig te verklaren. Deze rechter redeneerde dat Versatels bezwaar van een oneerlijke veiling niet langer gold nu besluiten voortgekomen uit de veiling inmiddels in wetten zijn verankerd. Versatel heeft beroep aangetekend bij het College voor Beroep van het Bedrijfsleven. Het verwacht voor eind dit jaar een uitspraak. Het beschouwt het ongeldig verklaren van de umts-veiling of versoepeling van de regels voor het delen van umts-netwerken als reële mogelijkheden.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.