Het is Novell ernst

Softwareleverancier koopt dienstverlener en 'nieuwe' president

Softwareleverancier Novell neemt dienstverlener Cambridge Technology Partners (CTP) over voor 266 miljoen dollar in aandelen. President Eric Schmidt treedt na de afronding van die overname terug. Het gecombineerde bedrijf komt onder leiding van CTP-president en oud-Novell-president Jack Messman.

Schmidt blijft wel aan als strategisch directeur en voorzitter van de directieraad. Messman is sinds 1985 lid van Novells directieraad, en was van 1982 tot 1983 president en ceo van die softwareleverancier.
Middels deze aankoop maakt Novell vaart met zijn streven volbloed dienstverlener te worden. Het bedrijf probeert al enkele jaren zijn imago van softwareproducent van zich af te schudden. Daartoe heeft het onder meer zijn beheertechnologie NDS (Novell Directory Services, tegenwoordig e-Directory) overgezet naar andere platformen dan het eigen netwerkbesturingssysteem Netware. Die verbreding omvat Unix-variant Solaris van Sun Microsystems en Windows NT van oud-aartsrivaal Microsoft.
Schmidt zegt dat deze overname de afronding is van Novells eerder uitgestippelde doel om 30 procent van de omzet uit dienstverlening te halen. De topman legt uit dat de dienstenactiviteiten volgens de oorspronkelijke plannen 'organisch' moesten groeien, maar dat bleek niet haalbaar.
Novell onderzocht toen de mogelijkheden van het overnemen van enkele kleinere dienstverleners, maar dat zou teveel rompslomp met zich meebrengen, vooral door de reorganisatiekosten die voortvloeien uit overnames. Novell koos vervolgens voor één grote dienstenovername.

Niet besmet

Beide bedrijven ontkennen met klem dat CTP's imago als dienstverlener besmet wordt doordat het nu onder een softwareleverancier valt. Cambridge heeft relaties met onder meer Hewlett-Packard, Microsoft, Bea Systems, Siebel, i2, Commerce One, Safeguard Scientifics en Sun Microsystems.
CTP-president Messman zegt dat het gecombineerde bedrijf software-onpartijdig blijft, omdat dat simpelweg moet. "Wij concentreren ons op 'best of breed'-oplossingen. Als we die eenmaal hebben, hoeven we Novell-technologie ook weer niet te schuwen."
Aan Novells kant is er minder controverse. Deze it-leverancier heeft al relaties met enkele dienstverleners, maar dat betreft vooral ondernemingen die zich specialiseren in een verticale marktniches. "Deze overname zal die relaties niet in gevaar brengen. Het is belangrijk voor ons om een reeks partners te hebben in alle sectoren van de economie", aldus Novell-president Schmidt.

Overgang

Hij en Messman claimen dat zij Novells overgang naar de dienstverleningsmarkt kunnen volbrengen. De overeenkomst is reeds goedgekeurd door de directieraden van beide bedrijven. CTP was overigens al enige tijd uit op een fusiepartner of een overnemer.
Beide bedrijven stellen dat de huidige economische dip een goed moment is voor hun samengaan. "Wij willen hiermee alvast een goede positie innemen voor het moment dat de markt weer aantrekt", aldus Messman. Hij voorspelt dat dit in 2002 gebeurt en dat de internet-infrastructuurmarkt dan forse groei tegemoet gaat. "Over drie jaar zal 2001 slechts een kleine dip zijn."
CTP heeft het afgelopen jaar echter flinke klappen opgelopen. In het op 31 december afgesloten fiscale jaar boekte het een omzet van 586,6 miljoen dollar, 7 procent minder dan in 1999. Het netto resultaat was een verlies van 62,5 miljoen dollar, tegenover 2,1 miljoen dollar winst een jaar eerder.
De dienstverlener wijt de omzetdaling van het afgelopen jaar aan de teruglopende traditionele dienstverlening (voor interne netwerken en systemen) en een langzame groei van dienstverlening op het gebied van elektronische handel. Het verlies omvat ook een reorganisatiebedrag van 27 miljoen dollar voor het overgaan naar locatie-onafhankelijke VS-brede dienstverlening. Hierbij vielen enkele honderden ontslagen onder de bijna vierduizend werknemers.
Ook Novell ging het de laatste tijd niet voor de wind. De softwareleverancier boekte het afgelopen kwartaal een verlies van 13,2 miljoen dollar op een met 20 procent gedaalde omzet van 245 miljoen dollar. Novell verwacht dat het gecombineerde bedrijf dit jaar nog een omzet van 1,5 miljard dollar kan waarmaken. Volgend jaar moet dat 1,6- tot 1,7 miljard dollar zijn.
 
 
Nieuw Netware
Novell wil volgende week op zijn Brainshare-bijeenkomst in Salt Lake City de nieuwe, zesde versie van zijn netwerkbesturingssysteem Netware onthullen. Daarnaast komt het bedrijf met een opwaardering voor zijn directory-diensten, codenaam Falcon, en versie 6 van Groupwise, codenaam Bulletproof. Een eerste bèta-versie van het zwaardere Netware 6 komt in mei uit, waarna de software rond midden dit jaar gereed moet zijn. Volgens onderzoeksbureau IDC is Novells marktaandeel voor servers het afgelopen jaar gezakt van 19 naar 17 procent. Microsofts besturingssysteem Windows 2000 kwam dertien maanden geleden uit en is tot op heden geleidelijk in gebruik genomen door ondernemingen.
 
Omzwervingen Messman
Sinds zijn vertrek bij Novell in 1983 is Jack Messman bij diverse bedrijven president geweest. Dit waren achtereenvolgens internet-infrastructuurontwerper Safeguard Scientifics (1981-1983), kabelbedrijf Warner Amex Cable Communications (1983-1986), investeringsbank Mason Best Company (1986-1988), milieubedrijf US Polution Control (1988-1991), en oliemaatschappij Union Pacific Corporation (moederonderneming van US Polution Control, 1991-1999). De topman bekleedde ook directieraadszetels bij het toenmalige Tandy Corporation (bekend van de Amerikaanse elektronica-winkelketen Radioshack), Safeguard Scientifics, US Data en Cambridge Technology Partners. In de meeste van deze ondernemingen heeft Messman aandelen. De 58-jarige managementveteraan is sinds augustus 1999 president van CTP, waar hij al vanaf 1992 een directiezetel had.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.