Dell ziet verdere groei op PC-servermarkt

In twee jaar tijd is Dell nummer vier geworden in de PC-servermarkt. In de Verenigde Staten staat het bedrijf al op de tweede plaats. Jack Steeg, vice president Global Alliances, stelt dat Dell vooral marktaandeel verovert op Compaq.

Compaq, Hewlett-Packard, IBM en Dell gezamenlijk hebben ruim twee derde van de PC-servermarkt in handen. "Vorig jaar groeide ons aandeel in dit segment acht keer sneller dan het gemiddelde", zegt Steeg.
Om klanten over te halen bij hun systemen te kopen, richt het bedrijf zogenoemde 'Application Solution Centers' in. "In die centra kunnen gebruikers applicaties 'fine tunen' op de Dell apparatuur. De ervaring leert dat daarmee de prestaties kunnen verbeteren tot 200 procent."
Peter Keizer, onlangs benoemd tot marketing manager bij Dell Nederland zegt dat hij over een dergelijk centrum in gesprek is met Oracle. "Wij werken al samen met Radix voor het afstemmen van Sun Solaris op onze hardware. In Culemborg kunnen gebruikers terecht om Wang-applicaties te verbeteren."

Intranetten

Het computerbedrijf levert zijn producten voor het overgrote deel via Internet. De dagelijkse omzet bedraagt ruim 10 miljoen dollar per dag. Een kwart van de omzet van de PC-servers gaat nu ook via het web. Steeg: "Voor grote klanten werken we met intranetten. Zo heeft Oracle 5000 zogenoemde 'premier pages', pagina's waartoe alleen Oracle toegang heeft. Via deze eigen pagina's kan Oracle zijn bestellingen plaatsen."
Het geheim van Dell schuilt vooral in het werken met lage marges. "Alleen op die manier kun je marktaandeel veroveren. Als andere bedrijven superieure techniek hebben dan proberen we met hen in zee te gaan. Daarom hebben we een oem-contract met Data General voor hun Clariion opslagsystemen."
Steeg verwacht dat het millennium-probleem een negatieve invloed zal hebben op de omzet van Dell. "In de markt merken we een afwachtende houding, omdat er bij veel bedrijven onzekerheid is."
Over de kansen van Linux wil hij zich niet concreet uitlaten. Onlangs verklaarde server-directeur Geoff Healy dat Linux alleen aantrekkelijk is omdat de gebruiker geen licentie hoeft te betalen. Het probleem is bovendien dat Dell geen gevaar wil lopen voor de totale aansprakelijkheid. Die kunnen ontstaan bij drivers van randapparatuur die het bedrijf niet levert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z Wim Amerongen