Ellison: 'NC gratis weggeven'

Distributiemethoden netwerkcomputer nu onderzocht

De netwerkcomputer zal gratis worden weggegeven aan consumenten. Desondanks zal het apparaat Microsoft niet op de knieën krijgen. Oracle-topman L. Ellison en Sun-baas S. McNealy zeiden op een conferentie in San Francisco dat toegangsproviders de NC zullen bundelen met hun dienstenpakket.

Net zoals vaak niet voor mobiele telefoons wordt betaald of satellietontvangers gratis worden afgeleverd, zo zal ook de netwerkcomputer kosteloos ter beschikking van de gebruiker worden gesteld. Wat betaald moet worden is de toegang tot het netwerk en niet het apparaat waarmee dit gebeurt. Dit zeggen Larry Ellison en Scott McNealy.
McNealy en Ellison konden het niet laten een paar klappen richting Microsoft uit te delen. Beiden menen dat de NC een einde maakt aan de dominantie van Microsoft in de IT-sector. Maar, zo gaf Ellison toe, het bedrijf van Gates zal niet ten onder gaan. Ellison verwacht dat 90 procent van de huishoudens in de westerse landen over een NC beschikt, waar aan de serverzijde Oracle NC Server, Unix of Microsoft NT als besturingssysteem draait.
De twee topmannen gebruikten de Millenium Conferentie, die in San Fransisco werd gehouden, om de NC en Java flink te promoten. Bedrijven moeten wel betalen voor de NC, zo stelde Ellison. Hij noemde een bedrag van tussen 200 en 800 dollar.
Ellison: "Gebruikers zonder een lokaal netwerk zullen 10 tot 20 dollar betalen om toegang te krijgen tot het netwerk. We onderzoeken nu verschillende distributiemethoden, zoals die waarbij de provider een NC weggeeft en er zijn eigen naam op zet.
"PC's zullen niet van de aardbodem verdwijnen," zegt Ellison. Bedrijven zullen hun investeringen in PC's niet in rook zien opgaan met de komst van de NC. Volgens de Oracle-topman kunnen PC's dienst blijven doen hetzij als omgebouwde NC of als NC-server.
McNealy toonde zich wel heel erg negatief over de PC. "PC's stimuleren activiteit en niet de produktiviteit. Besturingssystemen die in de bureau-PC zitten, hebben een negatieve toegevoegde waarde." Hij adviseert bedrijven hun IT-investeringen goed te beschermen en zich voor te bereiden op een toekomst met TCP/IP, Ascii-e-mail en Html om vervolgens de overstap te maken naar Java en een infrastructuur die gebaseerd is op de NC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-14T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.