3Com koopt US Robotics: beurs reageert verdeeld

Grootste acquisitie ooit in de wereld van netwerken

Netwerkgigant 3Com koopt modemspecialist US Robotics. Als de acquisitie deze zomer volgens plan definitief wordt, is het de grootste in de geschiedenis van de netwerkwereld. Analisten en de beurs reageren echter verdeeld op de verloving.

De acquisitie vindt plaats door middel van aandelenruil. Ieder aandeel van US Robotics zal geruild worden tegen 1,75 aandelen van 3Com. De waarde van de transactie wordt geschat op 6,6 miljard dollar. De overeenkomst levert een bedrijf op met een jaaromzet van 5 miljard dollar en meer dan 12.000 werknemers in 130 landen. Het bedrijf zal de naam 3Com gaan voeren. 3Com's Eric Benhamou blijft voorzitter van de raad van bestuur en chief executive officer. Casey Cowell van US Robotics wordt vice voorzitter van de raad van bestuur. Ontslagen zullen er niet vallen; hoogstens zal er een beetje geschoven worden met banen, aldus ceo Benhamou.
De aankoop past in de trend waarbij netwerkbedrijven er naar streven om een complete produktlijn aan te kunnen bieden van lan tot wan. Zo telde Cisco 4 miljard neer voor Stratacom, werd UB Networks gekocht door Newbridge Networks. 3Com gaf afgelopen herfst 258 miljoen dollar uit voor de aankoop van Onstream Networks.
Toch hebben veel analisten hun bedenkingen over de acquisitie. 3Com's aandeel verloor begin februari bijna de helft van zijn waarde, toen een concurrent de prijzen van zijn adapter-kaarten sterk verlaagde. Dat maakt de overeenkomst nu duurder. Enkele analisten noemden om die reden de keuze van het tijdstip niet optimaal. US Robotics zal binnenkort zijn hoge snelheids modem-technologie op de markt brengen, waardoor de aandelen naar verwachting toch al zouden gaan stijgen. Daarom, zeggen andere analisten, heeft het bedrijf niet genoeg geld voor zijn waar gekregen. De koers van beide aandelen daalde daags na de aankondiging.

Synergie

Er zijn ook veel positieve geluiden te horen. Randy Yuen, een netwerk-analist bij Oppenheimer & Co, meent dat de overeenkomst op de lange termijn veel synergie oplevert, voornamelijk doordat de bedrijven samen een zeer compleet produktaanbod zullen voeren. Bob Metcalfe, de oprichter van 3Com die het bedrijf in 1990 verliet, was eveneens positief: "US Robotics brengt zijn modems in en 3Com is sterk in de adapter-kaart". Een telecommunicatie-analist zei: "Als 3Com US Robotics koopt, krijgt het toegang tot de markt van verbindingsbedrijven en tot de consumentenmarkt. US Robotics is sterk in alle delen van de modemhandel". Noel Lindsay, een analist van Deutsche Morgan Grenfeld, is van mening dat 3Com's positie op de 'remote access'-markt onmiddellijk versterkt zal worden door de versmelting met US Robotics. Een ander argument voor de fusie is dat 3Com beter zal kunnen concurreren met Cisco, dat in de ogen van analist Amar Senan van Volpe, Welty & Company, bedrijven op dit moment meer een 'end-to-end'-oplossing kan bieden dan 3Com. Joe Marengi, de president van Novell, betoonde zich ook optimistisch over de toekomst van het nieuwe 3Com: "Ze vullen elkaar zeer goed aan".
Volgens 3Com en US Robotics zelf wordt de combinatie marktleider in 'remote access'-produkten, werkgroep-hubs en -switches, modems en intelligente netwerk interface-kaarten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z Yvonne Geiss