Dsl-markt op stoom

Strubbelingen met KPN grotendeels opgelost

Dit artikel delen:

Aanbieders van breedband internet via de telefoonlijn hebben zware tijden achter de rug. KPN is weinig toeschietelijk geweest bij het openstellen van zijn wijkcentrales. Ook is er lange tijd gebakkeleid over de tarieven voor deze toegang. Het ergste leed lijkt nu geleden.

Alleen de driehonderd grootste van de in totaal ruim 1300 wijkcentrales zijn geschikt gemaakt voor het aanbieden van dsl (digital subscriber line). Hiermee bereikt de grootste aanbieder van dsl, KPN, wel bijna 70 procent van alle telefoonlijnen in Nederland (negen miljoen in totaal). Bbned verwacht mei dit jaar evenveel wijkcentrales ontsloten te hebben als KPN.
KPN en Bbned richten zich samen met Babyxl op de zakelijke én de consumentenmarkt. De rest van de dsl-aanbieders beperkt zich tot de zakelijke markt. Zij zeggen wijkcentrales zo uitgekozen te hebben dat ze de doelgroep grotendeels bereiken. Alleen KPN zegt klaar te zijn met de uitrol van zijn dsl-netwerk. Alle andere aanbieders verklaren dit jaar nog hun geplande aantal wijkcentrales ontsloten te hebben.
Frank van der Heijden, directeur van Babyxl, wijst de lange termijn van onduidelijkheid aan als oorzaak van de problemen die alternatieve aanbieders van dsl (digital subscriber line) in Nederland hebben ondervonden. De dsl-markt is daardoor 'in de stress geschoten', aldus Van der Heijden. Telecomwaakhond Opta heeft onlangs aangegeven dat de prijs die KPN vraagt voor computerruimte in zijn wijkcentrales op een aantal posten te hoog is. Deze uitspraak kwam te laat voor Babyxl. In februari heeft het bedrijf faillissement aangevraagd. Meteen daarna is het overgenomen door internet-aanbieder Tiscali, waar het onder eigen vlag verder vaart.

KPN ontkent bij monde van woordvoerder Bram Oudshoorn dat het bedrijf teveel vraagt voor toegang tot zijn wijkcentrales. "De uitspraak van de Opta in de zaak met Babyxl geeft aan dat wij een andere berekeningsmethodiek moeten hanteren. De totale prijs voor toegang verandert niet, omdat die realistisch." KPN geeft aan sommige kosten via andere posten te verrekenen. Ook Inovara heeft aangegeven KPN's tarieven veel te hoog te vinden.

Meer lucht

Van der Heijden meent dat KPN een minder dominante positie inneemt dan voorheen. Voor een deel komt dit doordat het de prijs van Mxstream heeft verhoogd. Bij de introductie van zijn Mxstream-product in 2000 is het telecombedrijf laag ingestapt om de concurrentie met de kabelindustrie aan te kunnen. De recente prijsverhoging heeft concurrenten meer lucht gegeven. Een ander punt waarop KPN zijn concurrenten tegemoet is gekomen is line sharing. Voorheen moesten alternatieve aanbieders voor adsl een aparte telefoonlijn bestellen en afrekenen. Naast hogere kosten leverde dit veel vertraging op.
Vooralsnog richten dsl-aanbieders zich voornamelijk op stedelijke gebieden. Hans Rietkerk, directeur van Bbned, staat er open voor om ook buitengebieden te onsluiten. Voorwaarde is wel dat de gemeente het initiatief neemt en de vraag naar dsl bundelt. Van der Heijden stoort zich aan de overheid, die dsl over het hoofd ziet. "Alleen de uitrol van glasvezel wordt gepromoot." Volgens Van der Heijden blijven door deze houding veel buitengebieden verstoken van breedband internet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.