Deelprojectleider Peter Jongejan: Van monteur naar consultant

De loopbaan van Peter Jongejan (35) heeft een opvallend verloop. Begonnen als onderhoudsmedewerker van PTT-telefooncentrales, is hij nu werkzaam bij KPN Telecom in variërende projectrollen. Bijvoorbeeld als deelprojectleider van een business project of als release manager van een netwerkmanagementsysteem.

De afwisseling in mijn werk maakt dat het leuk blijft. De omgang met mensen boeit mij enorm. Het is heerlijk om met een aantal mensen snel een karwei te klaren en daarbij iedereen gemotiveerd te houden. Ik kan me dan ook voorstellen dat ik over vijf jaar in mijn werk verder van de techniek sta en doorgegroeid ben naar een meer coachende rol, bijvoorbeeld als projectleider of consultant.
Het mag een klein wonder heten dat Jongejan nu bij KPN Telecom werkt. In 1991 gaf een medestudent van de avond HTS hem de tip dat de PTT mensen zocht. "Ik had eigenlijk helemaal geen zin om te solliciteren. De PTT leek mij maar een stoffig bedrijf. Echt een ambtenaren-bolwerk." Na een eerste kennismakingsgesprek was hij echter 'om'. "Het bedrijf werd geprivatiseerd. Dat betekende een hele cultuuromslag." De onderneming zocht mensen voor de afdeling netwerkdiensten en Jongejan hapte toe. "Ik heb mij daar prima kunnen ontplooien. Nee, spijt van die stap heb ik nooit gehad." De ambitieuze Jongejan liep in het begin te hard van stapel. "Toen ik pas bij KPN werkte, maakte ik nogal eens overuren. Gelukkig floot mijn baas me terug. Hij overtuigde me ervan dat lang overwerken niet veel zin heeft."

Effectief

De deelprojectleider nu, ziet zichzelf in de toekomst ook wel trainingen verzorgen. "De afgelopen jaren heb ik een aantal communicatietrainingen gevolgd. Ik raak meer en meer geïnteresseerd in 'de persoon achter de persoon'. Daar waar medewerkers nog niet effectief met zichzelf omgaan, begeleid ik ze graag in hun persoonlijke ontwikkeling. Daarin ga ik me de komende tijd zeker verder professionaliseren." Hij vindt het moeilijk om te kiezen uit de talrijke mogelijkheden. Zo studeerde hij een jaar psychologie en volgde hij een cursus neurolinguistisch programmeren. "Dat zijn interessante onderwerpen waar ik me verder in wil verdiepen."
Hoewel Jongejan veel ideeën heeft over de toekomst, staat hij ook met beide benen op de grond. "Ik ben vader van vier kinderen in de leeftijd van twee tot acht, dus ik kan het me op dit moment niet permitteren mijn plannen in een al te driest tempo uit te voeren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.