Novell komt met NDS voor Internet-providers

Dit artikel delen:

Novell kondigde deze week een nieuwe versie aan van zijn Directory Services (NDS) die beheer van zeer grote netwerken moet vereenvoudigen. Versie 8 van deze software, met de codenaam Scads (Scalable Directory Services), is vooral bedoeld voor Internet-providers (ISP's) en gebruikers van grote extra- en intranetten.

Op de Brainshare 99-conferentie die later deze maand plaatsvindt, zal Novell zijn nieuwe NDS demonstreren met één miljard ingevoerde elementen, waaronder gebruikers, systemen, applicaties en diensten. De huidige versie van NDS kan maximaal vijfhonderd miljoen ingevoerde elementen hanteren. "Gebruikers willen een directory die met ze meegroeit. Niet alleen binnen hun bedrijf, maar ook daarbuiten, op Internet", aldus productmarketingmanager Paul Corriveau van Novell.

Standaarden

De softwareleverancier verbindt nu ook NDS met andere directory-diensten, waaronder die van concurrent Netscape. NDS versie 8 ondersteunt standaard de Lightwight Directory Access Protocol-standaard (Ldap), dat veel gebruikt wordt op Internet. Het huidige NDS kan ook met Ldap werken, maar doet dat via een 'gateway', terwijl andere directory-diensten, zoals die van Netscape en IBM, gebaseerd zijn op die standaard. "Netscape maakte daar altijd een grote zaak van, maar de kwestie is nu uit de wereld", zegt Corriveau.
2Verder heeft de softwareleverancier plannen om NDS te integreren met IBM's mainframebesturingssysteem OS/390, Hewlett-Packards Unix-variant HP-UX en de Linux-distributie van Caldera. Novell zou nu ook verwikkeld zijn in gesprekken met Linux-leverancier Red Hat. Daarnaast ontwikkelt Novell onder de codenaam Liberty een zwaar berichtensysteem voor grote netwerken. Die software draait bovenop de nieuwe 'ISP-versie' van NDS en moet de interesse voor directory's opwekken via toepassingen. Volgende week wil Novell naar verluidt een demonstratie geven van zijn 64-bit besturingssysteem, met de codenaam Modesto, dat draait op de 64-bit Merced-chip van Intel.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.