Licentie Alcatel op ADSL-chip van AMD

Telecommunicatie-aanbieder Alcatel Alsthom SA heeft een licentie genomen op de Adsl-technologie (asynchronous digital subscriber line) van Advanced Micro Devices (AMD). Dit is de eerste licentie van de onlangs gevormde divisie Alcatel Microelectronics, die zich bezighoudt met halfgeleiders en intellectuele auteursrechten.

De Adsl Network Interface Controller-kaarten, die AMD nu gaat ontwikkelen voor PC's, worden gebaseerd op de Dynamite 3.0-chipset van Alcatel. Modemfabrikant Hayes sloot in juli al een overeenkomst met de telecom-aanbieder voor netwerkkaarten op basis van die chipset. AMD levert al enige tijd een reeks communicatieproducten. Deze leveren zelfs 40 procent op van AMD's totale omzet van 2,4 miljard dollar. De nieuwe Adsl-chipset komt in de tweede helft van dit jaar op de markt en wordt dan gebruikt in switches en modems.

Standaard later

Naast deze chipset ontwikkelt AMD ook Adsl Discrete Multi Tone systemen die via software zijn aan te passen aan de toekomstige Adsl-standaard. Momenteel vormt de Universal Adsl Working Group nog de standaard. Deze geniet de steun van ondermeer Microsoft, Compaq en Intel. Alcatel wil zijn technologie ook in licentie geven aan andere bedrijven. De voornaamste concurrent op dit gebied is Texas Instruments die onlangs Adsl-pionier Amati Communications overnam voor 395 miljoen dollar in contanten. TI lanceert ook in het tweede kwartaal een Adsl-chipset.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.