Victor Hayes, vader van wifi: 'grootste succes in ict is uitvinding geïntegreerde schakeling'

Geen draden maar daden

Victor Hayes was tien jaar lang voorzitter van een werkgroep binnen de Ieee, die zich bezig hield met het ontwikkelen van een standaard voor draadloze netwerken. Tijdens zijn aftreden zei de nieuwe voorzitter over hem: 'Vic, je hebt een hele industrie gestart.' Wie is die Vic en hoe kijkt hij aan tegen 35 jaar ict-geschiedenis?

Interviews
In het kader van zijn 35-jarig bestaan brengt Computable dit jaar een aantal interviews met markante personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse ict-geschiedenis
 
Alle afleveringen:
Hoe bent u in de ict terechtgekomen?
"Dat komt voor een belangrijk deel door mijn studie elektrotechniek aan de HTS. Ook tijdens het vervolg daarop bij de luchtmachtofficiersopleiding, waar ik een opleiding kreeg tot radio- en radarofficier, trokken de mogelijkheden van nieuwe ict-systemen mij aan. Dat was nog voor de uitvinding van het ic, dus de mechanische systemen hadden een behoorlijke omvang. Bij mijn eerste werkgever Frieden Holland ben ik begonnen als programmeur van de elektromechanische rekenmachine Flexowriter. De gegevensinvoer vond plaats via papieren tapes. Hadden de financiële systemen eerst nog de omvang van een flink bureau, met de komst van het ic (integrated circuit) is de eerste stap naar miniaturisatie gezet. Bij Frieden Holland heb ik aan een prototype gewerkt van een van de eerste op ic's gebaseerde factureringssystemen.
In 1974 ben ik overgestapt naar NCR, dat ook systemen voor de financiële sector ontwikkelde. Hier ben ik aan mijn eerste standaardisatiewerk begonnen. NCR produceerde modems om de eerste bankterminals via telefonienetwerken op elkaar aan te sluiten. Dit vereist telecomstandaarden. In de jaren tachtig ben ik hetzelfde werk gaan doen voor de toen net opgekomen standaardisatie van bit- en pakket-gebaseerde netwerken. Ook hier kwam een heleboel overleg bij kijken. Later in de jaren tachtig is NCR begonnen aan standaarden voor draadloze netwerken, omdat grote industriële conglomeraten als General Motors hierom vroegen."
 
Wat is uw bijdrage aan de ict-geschiedenis?
"Ik ben tot voorzitter benoemd van de aparte werkgroep die binnen de Ieee (Institute of electrical and electronic engineers) is gestart om een standaard te ontwikkelen voor draadloze netwerken. Eerst is er nog geprobeerd om deze standaard onder te brengen bij de 802.4 Tokenbus-werkgroep en later bij de 802.3 ethernet-werkgroep, maar in 1990 is besloten de aparte werkgroep 802.11 op te richten.
CV Victor Hayes

1957-1961HTS Amsterdam Elektrotechniek
1961-1963Luchtmachtofficier Radio en radar
1963-1974Frieden Holland Financiële systemen
1974-1992NCR Telecommunicatie
1990Ieee 802.11 Voorzitter
1992-1998AT&T Draadloze netwerken
1998-2002Lucent Voortgekomen uit AT&T
2001-nuWi-Fi Alliance, voorzitter spectrum werkgroep
2002-nuAgere Systems, voortgekomen uit Lucent
Aanvankelijk zeiden veel sceptici: "wie wil dit nou?" Het is moeilijk om de kwaliteiten van een onzichtbare technologie aan te tonen. Pas als het werkt, valt het kwartje. Tien jaar later bij mijn aftreden -een Ieee-regel gebiedt dat werkgroepvoorzitters hooguit tien jaar aanblijven- zei de voorzitter van de Ieee 802-commissie: "Vic, je hebt een hele industrie gestart." Dat had ik tot dat moment niet zo gezien, maar als je nu het aantal leden van de Wi-Fi Alliance telt en de rapporten van de analisten leest, dan is dat inderdaad het geval."
 
Wat beschouwt u als het grootste succes in de ict in de afgelopen decennia?
"Het belangrijkste succes in de ict is de uitvinding van de ic geweest. Dat maakte het mogelijk om tegen lagere kosten kleinere en krachtigere ict-systemen te maken. Aan het begin van mijn carrière had een financieel systeem de omvang van een groot bureau. Dat past nu in een laptop, die weer veel meer kan dan de eenvoudige systemen van tientallen jaren terug.
Verdere ontwikkelingen in halfgeleidertechnologie zullen radiochips de komende decennia krachtiger, kleiner en goedkoper maken, waardoor draadloze netwerken steeds meer in ons leven verweven raken. De eerste wifi-koelkast is ter certificering aangeboden. Het wachten is op ondernemers die met wifi-toepassingen komen waar het grote publiek geld voor over heeft."
 
Wat is volgens u de grootste mislukking in de afgelopen decennia?
"De mislukkingen vallen erg mee. Als je vooruitgang wilt maken, dan moet je pionieren en als je pioniert, dan loop je risico's. Dat is inherent aan de snelle ontwikkeling van ict-systemen. Neem bijvoorbeeld de beveiliging van de 802.11b-standaard, die veel kritiek heeft gekregen. Halverwege de jaren negentig kende de VS strenge exportrestricties op encryptiesoftware. Om dit te omzeilen is besloten om de beveiliging van Ieee 802.11b gelijkwaardig te maken aan die van bedrade netwerken: wired equivalent privacy. Want ook deze netwerken zijn aftapbaar met een goede richtantenne.
We rekenden op versleuteling op een hoger niveau, bijvoorbeeld in het netwerk of de applicatie. Toen wifi bekend en geliefd werd, volgden al snel de onderzoeken die de beperkte beveiliging als lek omschreven. Het gaat veel te ver om wifi daarom een mislukking te noemen. Integendeel, de publiciteit toont aan hoe populair deze technologie in korte tijd is geworden. Nu exportrestricties niet meer gelden, wordt er volop gewerkt aan verbetering van de beveiliging van wifi-netwerken. Het heeft tijd nodig gehad."
 
Doet u in uw persoonlijke leven iets met wifi?
"Ik heb thuis een eigen draadloos netwerk. Ik gebruik dit om op andere verdiepingen in mijn huis toegang te krijgen tot de centrale server voor mijn werk maar ook voor toegang tot internet."
 
Cnet-interview met Hayes: http://news.com.com/1200-1120-975460.html?tag=vs3_bnav

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.