KPN rolt adsl2+ uit

Nieuwe adsl-variant kan gemiddeld 12 Mbps aan

KPN vernieuwt zijn adsl-netwerk dit jaar met adsl2+. Er komt alleen een proef met het nog snellere vdsl in Zoetermeer. Dit maakte het telecomconcern bij de presentatie van zijn jaarcijfers bekend.

KPN zegt voor adsl2+ gekozen te hebben, omdat het snel is in te voeren en het beste aansluit bij de bestaande behoefte van consumenten. "Enig opportunisme is KPN niet vreemd. Adsl2+ is snel uit te rollen. Bovendien levert het consumenten voldoende meerwaarde als je het naast de 1 Mbps zet die de meeste consumenten nu hebben", zei bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer afgelopen dinsdag. Het telecomconcern verwacht dat het eind dit jaar 70 procent van de consumenten kan bedienen met adsl2+. Zij kunnen gemiddeld over een verbinding van 12 Mbps beschikken. Deze doorvoersnelheid is volgens KPN voldoende voor het bekijken van twee televisiekanalen tegelijkertijd. Het telecomconcern komt met een gebundeld aanbod van internettoegang, televisie en spraak via adsl2+.

Vdsl

KPN probeert vooralsnog de snelste adsl-variant vdsl alleen uit in een proef in Zoetermeer en mogelijk een andere stad in Nederland. Het telecomconcern heeft eigenaren van dsl-netwerken die vorig jaar al adsl2+ uit wilden rollen lange tijd opgehouden, omdat adsl2+- en vdsl-netwerken op elkaar zouden storen. Dat bleek na onderzoek met enige technische ingrepen gemakkelijk te verhelpen. Wanneer het telecomconcern de sprong naar vdsl wel maakt, hangt af van de uitkomsten van de proef, de marktvraag en de strategische keuzes van concurrenten. Het concern schat zelf dat het over twee jaar met vdsl begint.
Voor een grootschalige invoer van vdsl in Nederland moet KPN de dertigduizend één meter hoge grijze kabelverdeelkasten aansluiten op zijn glasvezelnetwerk, een stroomaansluiting aanbrengen en er modemapparatuur in plaatsen. "Dit vergt een investering van één à twee miljard euro. Deze investering valt beter uit naarmate de tijd voortschrijdt, omdat de technologie stevig in ontwikkeling is", aldus Scheepbouwer.
KPN is de drie grote kabelbedrijven vorig jaar voorbijgestreefd in snel internet. Het telecomconcern heeft 1,4 miljoen adsl-aansluitingen, terwijl de kabelbedrijven 1,3 miljoen abonnees op hun snelle internetaanbod hebben.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.