Offline: Dave House leidt Bay dansend de weg

Ooit kreeg directeur Dave House van Bay Networks van zijn voormalige collega's bij Intel een T-shirt met de tekst 'Captain Adrenaline'. Hij staat bekend als een energiek man. Ook in de wandelgangen van Bay Networks spreken zijn ondergeschikten met bewondering over de schijnbare bodemloze bron waaruit House zijn energie put.

De directeur van de leverancier van netwerkproducten werkt dagelijks zeker zestien uur. En niet zonder resultaat; House transformeerde Bay Networks in anderhalf jaar van een bedrijf op sterven na dood tot een succesvol marktleider. "Bay was een bedrijf in problemen. Nu is het 'the place to go'", aldus House. Het personeel loopt schijnbaar met hem weg. "Een integer man, met een sterk gevoel voor normen en waarden", noemt vice-president en boezemvriend Dave Schrigley hem. "Een innemende persoonlijkheid", meent directeur Benelux Ab van der Meijden.

Bloedgroepen

Vorige week streek Dave House met zijn gevolg neer in Europa. In Monte Carlo ontving hij de pers. Daar aan de Middellandse Zee maakte House zijn faam als Captain Adrenaline meer dan waar. 's Ochtends vroeg gaf hij presentaties, vervolgens gaf hij tientallen interviews en tussen de bedrijven door stond hij in contact met zijn collega's in Amerika. En 's avonds, tijdens het diner, danste hij er lustig op los op de klanken van de Spaanse kraker Macarena. De energieke aanpak van House legt Bay Networks geen windeieren. De leverancier van switches, routers, IP-services en andere netwerkproducten ontstond in 1994 uit de fusie van Synoptics en Wellfleet. De verschillende bloedgroepen werkten niet goed samen en concurrent Cisco Systems groeide als kool. Dave House heeft Bay nieuw leven ingeblazen. Zijn bedrijf is op verschillende terreinen marktleider en heeft diverse ondernemingen overgenomen. Bovendien staat er genoeg geld op de bank om te loeren naar nieuwe prooien.

Rijzende ster

House heeft het vak geleerd bij Intel, waar hij 22 jaar werkte. Hij was daar de rijzende ster, die snel de weg naar de top bewandelde. "Hij is enorm competitief. Het leiderschap zat altijd al in hem", zegt Dave Schrigley in Monte Carlo. Schrigley en House kennen elkaar al jaren. Ze deelden ooit een huis. House haalde Schrigley eerst binnen bij Intel en later bij Bay Networks. Ruim twaalf jaar werkte Dave House bij Intel als hoofd van de afdeling voor microprocessoren. Samen met Schrigley is hij de geestelijk vader van de slogan Intel Inside.
De in Muskegon, Michigan geboren Amerikaan heeft het bij Intel nooit geschopt tot nummer een. Op het moment dat Intel-directeur Andrew Grove aangaf dat House hem niet zou opvolgen, hunkerde House naar een nieuwe baan. Hij moest en zou zijn ambitie gestalte geven om de absolute top te bereiken en bij Bay Networks kreeg hij een kans. Na zijn aantreden gaf hij zijn medewerkers de opdracht naar de klanten te stappen, met hen te praten en vooral goed te luisteren. "Onze klanten hadden aangegeven dat ze niet wisten hoe onze visie en beleid eruit zagen. Dat hebben we vanaf mijn eerste werkdag geprobeerd te verbeteren", aldus House. Naast de communicatie met de klanten en het vaststellen van het beleid, werkte House aan de teambuilding binnen Bay Networks. "Onze mensen moeten eerlijk met elkaar omgaan. Als iemand een probleem heeft met John, moet hij niet naar Maria stappen", legt House uit.

Vinger aan de pols

Bay Networks staat volgens House weer aan de top van de markt. Het is nu zaak voor het management om ervoor te zorgen dat de onderneming succesvol blijft. House zelf laat niets aan het toeval over. "Deze onderneming heeft een duidelijke strategie geformuleerd. Iedere afdeling heeft een aantal doelen. Elke negentig dagen komen we bij elkaar om te zien hoe we het de afgelopen periode hebben gedaan. We zetten dan eveneens uiteen wat we de komende negentig dagen willen bereiken." De directeur houdt de vinger aan de pols en wil precies weten wat er gaande is binnen zijn onderneming. "Een Hongaarse wijsheid zegt dat als je niet weet waar je naartoe gaat, er vele wegen zijn om deze plaats te bereiken. Als je precies weet waar je naartoe wilt, is er maar een weg om daar te komen", verklaart House. Het belangrijkste wapen in de concurrentiestrijd vormt de introductie van veel nieuwe producten. Bay Networks heeft een eenvoudige strategie. De meeste nieuwe producten die de onderneming op de markt brengt komen voort uit bedrijfjes die de gigant heeft overgenomen. Bay koopt het liefst preventief in. Ondernemingen die werken aan een product dat nog niet op de markt is, maar wel een goede toekomst heeft, kunnen rekenen op aandacht van Bay Networks. "Na de overname werken wij met de specialisten van onze partner aan het nieuwe product", aldus Schrigley. De onderneming speelde verder goed in op de toekomstige ontwikkelingen op de netwerkmarkt door Adaptive Networking te introduceren. Dit concept maakt het kort gezegd mogelijk voor de klant om het bestaande netwerk geschikt te maken voor IP-verkeer, zonder ingrijpende veranderingen.

'Fun loving guy'

De inzet van House werpt dus vruchten af voor zijn bedrijf. De lange werkdagen laten zijn privé-leven ook niet onberoerd. De topman heeft inmiddels twee echtscheidingen achter de rug. Bij de top van Bay Networks komt het bedrijf op de eerste plaats. House raadt zijn medewerkers met jonge kinderen aan om minstens een avond per maand vrij te houden om wat tijd met hen door te brengen. Verder dient alle aandacht naar de werkgever uit te gaan. "Hij eist veel van zijn mensen, maar nog meer van zichzelf. Maar vergis je niet, hij geeft om de mensen van Bay Networks", zegt Schrigley. De werknemers van Bay Networks vertellen graag over de prestaties van House op de dansvloer. "Op een feest van PC Week danste hij met Bill Gates. Het is duidelijke wie de betere danser is", zegt Jeffrey Ferry, de persoonlijk woordvoerder van House. "He is a fun loving guy. Tijdens het kerstfeest stond Dave als eerste op het podium om de Macarena te dansen", herinnert Schrigley zich. Het deed deze mensen dan ook deugd dat hun leider in Monte Carlo te midden van tientallen journalisten opnieuw de heupen losgooide op de klanken van Spaanse muzikanten. Bay Networks cultiveert graag de losbandige kant van House. Daarom leken de danspassen van House op deze avond ineens voorgeprogrammeerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.