IT-industrie werkt aan standaard voor overdracht van gegevens

Zes grote computer- en elektronicafabrikanten gaan samenwerken bij de verdere ontwikkeling van een standaard voor de overdracht van data. Apple, Compaq, Matsushita, Philips, Sony en Toshiba gaan de IEEE 1394 digitale interfacebreed ondersteunen.

De zes fabrikanten zijn ook van plan al hun patenten in een gezamenlijke 'pool' te stoppen. Dat maakt het voor andere ondernemingen gemakkelijker een licentie te nemen. Het zestal wil deze standaard laten uitgroeien tot een norm voor de hele elektronica-industrie. Het is de bedoeling dat deze standaard straks ook wordt toegepast bij het verbinden van PC's met snelle randapparatuur zoals printers, scanners en disk drives.

Eenvoud

Compaq denkt dat meer fabrikanten de standaard zullen volgen, als het verkrijgen van licenties eenvoudiger is geworden. Jerry Meerkatz, vice-president van Compaqs commercial desktop divisie, zegt: "De wereld verandert snel in een digitale werkplaats. Deze techniek maakt bredere verbindingen mogelijk tussen digitale consumentenelektronica en PC's. Daardoor wordt het gemakkelijker deze apparatuur te gebruiken."
Volgens Eddy Odijk, algemeen directeur Systeemarchitectuur van Philips Consumer Electronics, maakt de hoge snelheid van data- overdracht IEEE 1394 geschikt voor geavanceerde real-time multimedia toepassingen in een omgeving van huis-netwerken.
IEEE 1394 is oorspronkelijk een vinding van Apple en staat ook bekend onder de namen FireWire (Apple) en i-Link (Sony). Deze digitale 'interface' stelt consumenten in staat verschillende soorten consumentenelektronica en PC-producten met elkaar te verbinden. Data kunnen met een snelheid oplopend tot 400 megabit per seconde worden overgezonden. IEEE 1394 is nu al de standaard voor de overdracht van digitale video. Deze norm wordt ook ingebouwd in apparatuur zoals set-top boxen.  CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Correspondent