Mobiel Internet arriveert in Nederland

KPN, IBM en Ericsson leggen eerste verbinding met tussentechnologie Gprs

Dit artikel delen:

De nieuwe technologie voor mobiel Internetten is in Nederland in gebruik genomen. Vorige week haalden KPN, Ericsson en IBM gezamenlijk met een mobiele telefoon een Internetpagina binnen en stuurden e-mails. Toch is Gprs, de technologie die dat mogelijk maakt, niet meer dan een tussenvorm naar het echte werk: de derde generatie mobiele telefonie Umts.

Men neme de alom bekende standaard GSM en men voege daar een aantal datafuncties aan toe en Gprs is geboren. Vervolgens is een vleugje marketing en een snufje samenwerking nodig om deze standaard een succes te maken op de markt. KPN, Ericsson en IBM werken nauw samen volgens dit recept.
Gprs biedt gebruikers de mogelijkheid e-mails te versturen en eenvoudige Internetpagina's te bezoeken. Dat is natuurlijk een behoorlijke vooruitgang in vergelijking met GSM. Toch is deze nieuwe technologie niet meer dan een opstap naar Umts. Want pas met deze derde generatie mobiele telefonie, de ware opvolger van GSM is het mogelijk met een mobiele telefoon videobeelden te versturen en snel over Internet te surfen.

Investeren

Een aantal belangrijke partijen investeert ondanks het zicht op Umts al hevig in Gprs, 'generatie tweeënhalf.' KPN spendeert 250 miljoen aan deze technologie en verwacht deze investering binnen drie tot vijf jaar terug te verdienen. Ericsson levert systemen en telefoons. IBM Nederland heeft zich aangemeld als gebruiker. In maart gaan acht medewerkers van dit computerbedrijf Gprs uitproberen. Een maand later volgen er nog eens twintig en in juni kan het hele bedrijf met het mobieltje elektronische berichten versturen.
Zij doen dit ondanks de verwachte snelle komst van Umts. De veiling van deze generatie staat dit voorjaar op de agenda. De nieuwe aanbieders van mobiele telefonie vinden dat deze vendu te snel komt. Zij hebben hun investeringen in het huidige netwerk nog niet terugverdiend. Deze bedrijven wijzen dan ook gretig op de ontwikkeling van Gprs en vinden dat de gebruikers voorlopig met deze technologie voldoende uit de voeten kunnen. Aanpassingen aan het bestaande GSM-netwerk zijn dan overigens wel nodig. Hoe dan ook, als de veiling wel volgens schema verloopt, dan zullen de eerste Umts-toepassingen pas in 2003 de consument bereiken. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de derde generatie een landelijke dekking zal bereiken. Bij Gprs is dit wel het geval, vanaf 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-18T00:00:00.000Z Michiel Couzy