Telecom-wetgeving VS sterk geliberaliseerd

WASHINGTON, DC - De Amerikaanse telecom-markt zal in vergaande mate worden geliberaliseerd. De 62-jaar oude wetgeving maakt plaats voor een nieuwe wet, die ondernemingen op gebied van telefonie, kabel en televisie toestaat elkaar op alle fronten concurrentie aan te doen. De grenzen tussen deze tot nog toe gescheiden werelden verdwijnen radicaal. De mogelijkheden van telefoon, computers en televisie kunnen straks veel beter worden benut.

President Clinton heeft de wet bekrachtigd, nadat het Amerikaanse congres eerder akkoord was gegaan met de ingrijpende liberalisering. Gevolg is dat de consumenten aanzienlijk meer keuze krijgen. Regionale telefoonmaatschappijen mogen voortaan ook op de lange afstand opereren. Anderzijds wordt het giganten als AT&T, Sprint en MCI toegestaan lokaal te werken.

Kosten

Of de deregulering ook echt tot tariefverlagingen zal leiden zoals Washington hoopt, moet worden afgewacht. Consumentenorganisaties hebben hier twijfels over. Ze vrezen zelfs prijsverhogingen als de huidige controle op de monopolies wegvalt en niet tijdig concurrenten zijn ontstaan. Ook de kabeltarieven zouden wel eens omhoog kunnen gaan als ondernemingen uit verschillende sectoren nauw mogen samenwerken.
President Clinton vergeleek de wetgeving met de wet uit 1956, die leidde tot het uitgebreide net van snelwegen die alle Amerikaanse staten doorkruist. "Dat heeft er meer dan welke wet ook voor gezorgd dat de Amerikanen dichter bij elkaar kwamen", aldus Clinton. De nieuwe wetgeving ziet ook toe op de goede zeden. Het verspreiden van onzedelijk materiaal over computernetwerken zoals Internet wordt strafbaar gesteld. De maximale strafmaat is een boete van 250.000 dollar of gevangenisstraf van twee jaar. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-16T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.