KPN neigt naar adsl2+

Versatel en bbnet mogen nieuwe variant nog niet gebruiken

Dit artikel delen:

Er zijn concrete aanwijzingen dat ook KPN adsl2+ tot de drager van zijn televisiediensten gaat maken. De eigenaar van het telefonienetwerk onthoudt dsl-concurrenten Versatel en bbned al enige tijd de formele toestemming om deze nieuwe variant te gebruiken.

De voorkeur van KPN voor adsl2+ blijkt uit de vernieuwingen aan wijkcentrales, die het telecomconcern op dit moment met toeleveranciers bespreekt. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat het concern het merendeel van de centrales geschikt wil maken voor adsl2+. Deze dsl-variant maakt snelheden tot 25 Mbps over de telefoonlijn mogelijk. Slechts in enkele gevallen zal het bedrijf vdsl inzetten. Deze nieuwe dsl-variant kan twee keer zoveel informatie verstouwen. Het telecomconcern onthoudt zich van ieder commentaar. Het zegt bij de rapportage van zijn jaarcijfers in maart de introductie van televisiediensten en de bijbehorende vernieuwing van de dsl-infrastructuur toe te lichten.

Concurrentie is goedkoper uit

KPN moet voor een introductie van adsl2+ flink investeren in de wijkcentrales. De bestaande kasten en de modembanken in de centrales zijn veelal niet geschikt voor een opwaardering naar adsl2+. Dit speelt minder voor bbned, Tiscali en Versatel. Doordat zij later begonnen zijn, beschikken zij over nieuwere apparatuur. Deze is geschikt te maken voor adsl2+ door de modemkaarten en de software in deze apparatuur te vervangen. KPN heeft zich tot nu toe niet openlijk uitgesproken voor adsl2+ of vdsl. Dat heeft de vernieuwingsplannen van concurrenten ook vertraagd. Uit proeven bleek dat adsl2+- en vdsl-signalen in dezelfde telefoonkabels een negatieve impact op de doorvoercapaciteit had. Een paar weken geleden zijn technische oplossingen als 'spectrum shaping' aangedragen om deze impact te minimaliseren.
"Als de keuze van KPN voor adsl2+ waar is, dan bewijst het dat het maandenlange onderzoek naar adsl2+ en vdsl een smoesje is geweest om uitstel te krijgen", zegt Arthur van den Ende, commercieel directeur van bbned. Het bedrijf wil net als Versatel al langer adsl2+ introduceren. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.