Digitale certificaten groeien in populariteit

Vooral toegepast in netwerken met Internet-protocol

Een nieuwe vorm van elektronische identificatie, digitale certificaten, zullen de komende twee jaar snel in populariteit toenemen. Vooral op bedrijfsnetwerken die op het Internet-protocol werken, de intranetten, zal deze nieuwe technologie worden toegepast.

Dit voorspelt Forrester in een nieuw onderzoeksrapport. Werknemers kunnen op deze manier van afstand toegang krijgen tot de besloten Intranetten. Verder zal het digitale certificaat worden toegepast bij de elektronische handel tussen bedrijven onderling.
Volgens de auteur van het rapport, Paul Callahan, zijn deze digitale certificaten veel veiliger dan het traditionele wachtwoord en ID's. Als deze certificaten eenmaal zijn uitgegeven door een gezaghebbende instelling als Verisign of Cybertrust, dan zijn ze onmogelijk te vervalsen.

Verplicht

Als ondernemingen hun netwerken openstellen voor zakelijke partners en klanten, zullen certificaten verplicht worden gesteld. Ook mensen van bedrijven die hun Intranet openstellen voor werknemers met mobiele computers, zullen heel wat rustiger slapen wanneer de digitale certificaten eenmaal gemeengoed zijn. De eigen werknemers zijn namelijk vlekkeloos te scheiden van bedriegers.
Binnen twee jaar zullen de gebruikers ongeveer hetzelfde aantal certificaten op hun PC's hebben staan als dat ze creditcards en ID's in hun portefeuille hebben. Het ene certificaat geeft toegang tot het bedrijfsnetwerk, het andere dient voor identificatie bij een 'content server'.
Deze wildgroei aan certificaten vormt een uitdaging voor netwerk- en systeemmanagers. Het beheer van deze zaken wordt een volledige dagtaak, stelt Callahan. Voorlopig is de eenheid op dit gebied ver te zoeken. De identificatie bij 'webservers' geschiedt aan de hand van certificaten die door Microsoft of Netscape zijn uitgegeven. Maar netwerkprodukten zoals 'routers' en 'remote access servers' gebruiken een volledig incompatibele vorm van certificaat. Het zal nog wel even duren voordat Cisco en de andere leveranciers van netwerkapparatuur over een universele ID-afspraken hebben gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z Correspondent