Gerstner: Lotus Notes op weg naar 18 miljoen gebruikers

Java op stoom: Kona applicatiesuite in demonstratiefase

Notes heeft eind dit jaar 18 miljoen gebruikers. Dat voorspelt Louis Gerstner, president-directeur van IBM, het moederbedrijf van groupware-leverancier Lotus en gastspreker op de jaarlijkse Lotusphere gebruikersconferentie in Orlando.

Lotus heeft een cruciaal jaar achter de rug. De bedreiging van op Internet-standaarden gebouwde groupware lijkt gepareerd. Notes heeft meer gebruikers dan ooit en de business partners floreren. Bijvoorbeeld het Nederlandse E-office berijdt de groupware-golf. Vier jaar geleden hadden de twee oprichters buiten zichzelf niemand op de loonlijst, nu heeft men zestig groupware-deskundigen in dienst. "We kijken wel naar andere groupware-produkten", zegt E-office directeur Roland Hameeteman (37), "maar die blijken toch altijd minder te kunnen." De overgang van een gesloten Notes-omgeving naar meer open webstandaarden via de Domino-webserver, plaatst sommige ontwikkelaars voor een dilemma. Bijvoorbeeld de leveranciers van webontwikkelsoftware voor Notes zien nu concurrentie van Lotus zelf op zich afkomen. Door het gebruik van open standaarden wordt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om hun groupware-kennis in te zetten voor andere platformen als Microsoft Exchange en Netscape Suitespot.

Java-applets

Het grootste nieuws dat de 9000 Lotusphere-bezoekers tijdens een met spektakel opgetuigde openingssessie (compleet met klaterende waterval op het podium) voorgeschoteld kregen, was een werkende demo van Kona Desktop, codenaam voor een reeks Java-applets die draait op elke Java Virtual Machine, zoals netwerkcomputers, webbrowsers en Notes-clients. De applets zullen nog deze zomer op de markt komen en zijn ontwikkeld om ondermeer de IBM netwerkcomputers te voorzien van applicatie-software. De Kona-desktop omvat nu al een reeks applets waaronder een spreadsheet, tekstverwerker, kalender met 'to do'-functie, adressenbeheerbestand, e-mail-client, presentatie-software, agendering en planningstoepassingen. Door de verregaande opdeling in componenten behoren nieuwe toepassingen tot de mogelijkheden. Tijdens een demonstratie lieten Lotus-vertegenwoordigers zien hoe een spreadsheet, inclusief gegevens en model, ingebed kan worden in een tekstverwerker-file en zo verstuurd wordt naar een andere locatie. De Kona-desktop zal vooral ook IBM 3270-terminalgebruikers aanspreken vanwege de meegeleverde terminal-emulator.
Volgens Lotus zijn de nieuwe applets speciaal gebouwd voor de Java virtual machine (100 procent Java), maar ze kunnen ook in zogenoemde Activex-containers worden gedraaid. Hoewel de applets qua functies op bestaande onderdelen van de Smartsuite desktopsuite lijken, zijn ze van de grond af aan opnieuw gebouwd.

Notes-client

Tijdens Lotusphere liet het bedrijf ook voorproefjes zien van twee op stapel staande versies van de Notes-client. De komende versie van Notes (codenaam Lookout, een hint naar Microsofts Outlook) krijgt een gewijzigde interface. De belangrijkste veranderingen staan echter gepland voor de daarop volgende Maui-versie. Deze client zal zowel de protocollen Imap4, Ldap, Nntp en Iiop als Icap ondersteunen, waarmee het naadloze aansluiting met bestaande systemen belooft te onderhouden. Lookout en Maui komen respectievelijk in het eerste en vierde kwartaal van dit jaar op de markt.
De huidige Notes 4.5 client kan gebruikmaken van Activex-componenten. Dat is een groot voordeel. Zo hoeft Lotus zich niet meer druk te maken om een webbrowser. Daarvoor gebruikt men nu de Internet Explorer-browsercomponent van Microsoft, die naadloos (en bijna onzichtbaar) geïntegreerd kan worden met de Notes 4.5-client.
Tenslotte annonceert Lotus twee nieuwe 'lichte' Pop3 en Mime mail-clients: Lotus Mail en Lotus Mail - Java edition. Deze clients voorzien in de basale elektronische postfuncties en zijn bedoeld voor intranet-gebruikers die alleen post willen lezen en versturen en geen ingewikkelde functies believen. n

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z Ad Mulder