De toekomst van wifi

Industrie verschilt van mening over integratie in gsm/gprs

Dit artikel delen:

Avaya, Proxim en Motorola steken de koppen bij elkaar om binnenkort ook spraak over draadloze wifi-netwerken te kunnen afhandelen. Nokia acht dit pas op langere termijn mogelijk. De Finse telecomleverancier ziet voor de korte termijn voor wifi vooral datatoepassingen weggelegd.

De uit Lucent voortgekomen netwerkfabrikant Avaya, telecomfabrikant Motorola en producent van draadloze wifi-apparatuur Proxim passen hun systemen aan om op korte termijn ook telefoongesprekken te kunnen voeren via het op de 802.11-standaard gebaseerde radionetwerken. Motorola komt met een dual band-telefoontoestel dat op zowel telecomnetwerken als wifi werkt. Avaya sleutelt aan zijn sip-gebaseerde (session internet protocol) telefoniesoftware. Proxim voegt beheersoftware toe aan zijn netwerkapparatuur om de kwaliteit van spraak op peil te houden. In de loop van dit jaar komen de eerste producten op de markt.

SIP
Het 'session initiation protocol' is een applicatieprotocol voor het opzetten, aanpassen en beëindigen van multimediale sessies tussen gebruikers van ip-netwerken. Gegeven het feit dat deze netwerken onbetrouwbaar zijn kent sip diverse mechanismen om gegevens opnieuw te versturen, waaronder communicaties tussen drie netwerkknooppunten om een sessie te beginnen.
Volgens Jorge Blanco, vice president producten en oplossingen bij Avaya, zijn genoeg ingrediënten om met wifi de kosten voor bedrijfstelefonie op korte termijn naar beneden te krijgen. "Telefonie over ip-netwerken belooft al jaren kostenbesparing door convergentie van spraak en data. Met wifi als drager is dat binnenkort realiteit. Dure telecomnetwerken zijn dan voor een groot deel te omzeilen." Dat deze systemen er nog niet zijn, komt volgens Blanco niet door gebrekkige standaarden voor telefonie over datanetwerken maar door toeval: "Er hebben nog nooit bedrijven met de juiste achtergrond tegelijkertijd aan de oplossing van dit probleem gewerkt." Software die de stroom informatiepakketten in ip-netwerken stuurt, ziet hij als de belangrijkste verbetering in de wifi-netwerken die de drie ontwikkelen.

Spits afbijten

Blanco verwacht dat middelgrote tot grote ondernemingen als eerste deze wifi-met-telecom toepassingen zullen omarmen. Een belangrijke voorwaarde is zelfredzaamheid. Als de impuls niet uit de telecomsector komt, dan moeten zij ook nu al hun telecomvoorzieningen stevig in eigen handen houden. Dat is een belangrijke voorwaarde om een wifi-netwerk met spraak in de lucht kunnen krijgen en te houden. Als het bedrijfsleven het gebruikt, verwacht Blanco dat ook telecombedrijven het in hun dienstenaanbod opnemen, alleen al om in de dan bestaande vraag te voorzien. Blanco verwacht dit pas op langere termijn.
Nokia voorziet juist dat telecombedrijven toegang tot wifi-netwerken als aanvullende dienst in hun productenaanbod op zullen nemen. Wifi als vervanging voor gprs of gsm ziet dit bedrijf er niet zo snel van komen. Niet zozeer omdat het een bom plaatst onder de investeringen van telecombedrijven, maar meer omdat de techniek er nog niet klaar voor is. Toegang op afstand tot bedrijfsnetwerken is nu al een impuls voor telecombedrijven om wifi-netwerken te integreren met gsm/gprs-netwerken, menen Alex Esser en Louis Custers, twee specialisten in ip-oplossingen bij Nokia.
De combinatie van de hogere capaciteit van wifi en de goedkopere technologie zorgt ervoor dat telecombedrijven erop gebrand zullen zijn deze technologie te integreren in hun productenaanbod. De sim-kaart, nu in gebruik om telefoongesprekken te kunnen afrekenen, krijgt een tweede functie als 'kassa' bij toegang tot internet of het ophalen van informatie. Nokia, en andere telecomfabrikanten, hebben nu al producten hiervoor klaar liggen en passen de afrekensystemen daarop aan.

Langere termijn

Esser en Custers verwachten dat tijdskritische diensten als het faciliteren van telefoongesprekken de eerst komende jaren niet op wifi-netwerken zijn te verwachten. Aan minder hoge netwerkkwaliteiten gebonden diensten als het ophalen of raadplegen van bestanden en gegevens zullen dan ook de belangrijkste toepassingen zijn van wifi-netwerken op de korte termijn. Spraak over wifi achten zij pas over drie tot vijf jaar mogelijk, vooral doordat standaarden en software voor kwaliteitsbeheer binnen wifi-netwerken ontbreken.
Daarnaast dragen op gprs of gsm gebaseerde telecomnetwerken ook zorg voor een onmerkbare overdracht van gesprekken van het ene naar het andere netwerk. Ook dat is met wifi pas tegen 2005 te realiseren. Hiervoor zal het nieuwe internetprotocol Ipv6, dat alle op internet aangesloten apparaten van een uniek adres voorziet, grondig op de schop moeten.
 
Sip-protocol: http://www.sipcenter.com

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.