Datacommunicatie blijft sterke groeisector in IT

Elektronisch bankieren favoriet bij bedrijven en overheid

Dit jaar zullen de bestedingen op het gebied van datacommunicatie toenemen met 28 procent. Marktonderzoeksbureau Heliview verwacht dat er in 1997 voor 694 miljoen gulden aan datacommunicatiemiddelen wordt uitgegeven. Vorig jaar lag dit op 544 miljoen.

Grote besteders op het vlak van datacommunicatie zijn de sectoren zakelijk en overige dienstverlening, handel en de financiële sector. Het meeste geld wordt uitgegeven aan voorzieningen (bijvoorbeeld lijnen), 42 procent, en apparatuur, 47 procent. Voor dienstverlening op dit terrein is een bescheiden rol weggelegd, 12 procent van de bestedingen zit in dienstverlening. Zoals te verwachten zijn het met name de grote bedrijven of afdelingen (meer dan 200 mensen) die het meest intensief van datacommunicatie gebruik maken.
Deze cijfers zijn afkomstig uit het recent verschenen rapport Datacommunicatie in Nederland van marktonderzoeksbureau Heliview. Voor dit onderzoek werden 600 (bedrijfs)vestigingen ondervraagd.

Elektronisch bankieren

Een van de meest favoriete toepassingen van datacommunicatie onder bedrijven en overheidsinstellingen blijkt elektronisch bankieren. Bijna 70 procent van de ond ervraagden doet hieraan mee. Opvallend is dat een sector als de bouw (met een traditioneel lagere automatiseringsgraad) hier goed scoort. Net als in de financiële dienstverlening en in de handel maakt zo'n 80 procent van de bouwbedrijven gebruik van datacommunicatie ten behoeve van financiële transacties.
Beveiliging van datacommunicatievoorzieningen is een dominant thema. 69 Procent van de bedrijven heeft een of andere beveiliging toegepast tegen onbevoegd gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat het dan ook gaat om relatief eenvoudige toepassingen als wachtwoorden. 12 Procent van de ondervraagde organisaties werkt met een firewall en 6 procent van de ondervraagden noemt versleuteling als toegepaste beveiligingsmethode.

Prijs speelt geen rol

Betrouwbaarheid is het belangrijkste criterium bij de aanschaf van datacommunicatie. De prijs speelt merkwaardig genoeg in enkele sectoren een ondergeschikte rol. In het onderwijs, de gezondheidszorg, de welzijnssector, de zakelijke dienstverlening en transport gaf bijna eenderde van de respondenten aan bij de aanschaf de prijs van ondergeschikt belang te vinden.
Heliview vroeg bedrijven ook naar het gebruik van snelle netwerktechnieken. Fast Ethernet blijkt dan de op dit moment best gepenetreerde techniek (16 procent van de bedrijven). Andere technieken als Fddi, 100 VG Anylan, atm blijven hierbij achter, zo wijzen de cijfers van Heliview uit.
Met name in de financiële dienstverlening is het gebruik van Fast Ethernet bij veel bedrijven gerealiseerd (39 procent). Naar bedrijfs- of vestigingsgrootte gemeten zegt 25 procent van hen, met meer dan honderd medewerkers, in de afgelopen jaren een snelle netwerktechniek te hebben geïmplementeerd.

Onderwijs blijft achter

Lokale netwerken zijn het meest toegepast bij de overheid en nutsbedrijven (90 procent), gevolgd door de zakelijke en overige dienstverlening (86 procent) en de financiële dienstverlening (79 procent). Het onderwijs blijft sterk achter. Iets meer dan 40 procent van de respondenten uit deze sector heeft een lokaal netwerk.
Wordt gekeken naar bedrijfsbrede netwerken (waaronder wide area netwerken) dan ligt er nog veel terrein braak. Een op de vijf door Heliview onderzochte bedrijven heeft een bedrijfsnetwerk. Ook hier zijn de grotere bedrijven beter voorzien dan de kleinere.
De bouw en het onderwijs komen er het slechts vanaf. Bij 5 respectievelijk 9 procent van de vestigingen is sprake van een bedrijfsnetwerk.

Modem

Heliview onderzocht tevens welke vorm van datacommunicatie werd toegepast. 90 Procent van de vestigingen past een modem met kieslijn toe. Analoge huurlijnen liggen bij 39 procent van de bedrijven, 36 procent noemt Internet, Isdn 23 procent, digitale huurlijnen 21 procent, wan-aansluiting 13 procent edi 10 procent en een draadloze verbinding 4 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-31T00:00:00.000Z Mark Plekker