Grootmachten werken samen aan ADSL

De belangstelling voor de nieuwe Asymetric Digital Subscribers Line (Adsl) techniek neemt toe. Deze technologie maakt het mogelijk om over de bestaande koperen telefoonlijn grote hoeveelheden beeld, geluid en data te transporteren.

De transportsnelheid is zeventig keer groter als bij standaardmodems. Bij Adsl is de verbinding naar de gebruiker sneller dan de terugweg. In Amerika hebben Compaq, Intel en Microsoft een Universele Adsl- werkgroep gevormd. Het doel van dit samenwerkingsverband is de standaardisatie van Adsl te versnellen en de techniek te introduceren op de massamarkt. Naast de drie giganten werkt ook een aantal telecombedrijven mee aan dit initiatief.
In Nederland nemen vijfhonderd Amsterdammers deel aan het Adsl experiment Snelnet. De proef is deze maand gestart door PTT Telecom, in samenwerking met NOB Interactive en Surfnet. De deelnemers kunnen sneller surfen op Internet. Ook is het mogelijk om videobeelden binnen te halen via de bestaande telefoonlijn. Hiervoor maakt men gebruik van modemapparatuur in de PTT-centrales en een speciale modem bij de gebruiker thuis. De deelnemers aan de proef kunnen nu al videoclips van The Music Factory en beelden van het journaal op de computer bekijken.
De technologie bevindt zich nog in een testfase. Of Snelnet het antwoord van de PTT op de snelle Internet-producten van de kabelbedrijven is, moet nog blijken. A2000 biedt al in Zaanstad, Purmerend en Hilversum snelle Internet-diensten aan.

Problemen

Adsl brengt nog een aantal problemen met zich mee. De techniek is nog niet gestandaardiseerd. Bovendien neemt ver van de centrale de snelheid af. In de polder is het derhalve moeilijk werken met de technologie. Bovendien zal het speciale modem waarschijnlijk hoge kosten inhouden voor de gebruiker. Ook de tv-rechten kunnen een obstakel opwerpen voor het gebruik van beelden. In juni gaan de partijen het experiment evalueren. De betrokkenen zullen dan tevens uitmaken of snel Internet door Adsl als commerciële dienst op de markt komt.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.