Microsoft bindt in met schikking

Microsoft heeft een kleine nederlaag geleden in de zich voortslepende juridische strijd met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De onderneming heeft zich alsnog geconformeerd aan de eis van Justitie om PC-fabrikanten een eenvoudige mogelijkheid te bieden om de Explorer te verwijderen. Vorige week maakten de beide partijen bekend dat ze een schikking hebben getroffen. Het ministerie was van mening dat de software-fabrikant de preliminaire beslissing van de rechter onredelijk had geïnterpreteerd door niet goed functionerende en oudere versies van Windows 95 te leveren. De nu getroffen schikking houdt in dat Microsoft fabrikanten de mogelijkheid geeft om de icoon van de Explorer en een deel van de bijbehorende software van het besturingssysteem te verwijderen.

Tijdelijke voorsprong

Microsoft ontloopt met deze schikking de mogelijke dwangsom van een miljoen dollar voor elke dag dat de onderneming in strijd met de uitspraak handelt. Hoewel het ministerie de schikking een "overwinning voor de consumenten" noemde, gaat het slechts om een tijdelijke voorsprong. De aanklacht van de overheid dat Microsoft een overeenkomst uit 1995 heeft geschonden door de fabrikanten te dwingen de Explorer te installeren om voor een Windows-licentie in aanmerking te komen, blijft immers overeind staan. Microsoft heeft inmiddels tegen de voorlopige uitspraak van de rechter hoger beroep aangetekend. De softwareproducent zelf verwacht dat de schikking weinig invloed zal hebben op de verkoop van de browser. Volgens de onderneming zullen de meeste fabrikanten voor de Explorer kiezen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.