Brocade ontwikkelt met HP

Leverancier san-switches niet bezorgd over ambities Cisco

Hewlett-Packard verstevigt zijn relatie met Brocade, leverancier van san-switches. Dit kondigde het concern vorige week aan. Kort daarvoor liet HP weten dat het voortaan ook san-schakelaars van Cisco levert. Brocade-ceo Greg Reyes zegt zich geen zorgen te maken.

  
Brocade-ceo Greg Reyes: "We nemen de concurrentie serieus, maar Cisco heeft nog geen product op de markt."
"Wij waren zes jaar geleden al aanwezig op de eerste Ensa-beurs", benadrukt Reyes. Hij zegt dat Brocade en HP al een veel hechtere relatie hadden dan HP en Cisco nu hebben. Tekenend is het feit dat Cisco's san-switches (storage area network) onder diens naam worden verkocht. "Wij zijn al jaren een oem-merk. Het toevoegen van de oem-naam straalt vertrouwen en duidelijkheid uit."
Daarnaast werkt Brocade nu meer samen met HP bij de ontwikkeling van zijn technologie. Dit is vorige week aangekondigd op HP's Ensa@work-conferentie (enterprise network storage architecture) in de RAI. Die hechtere relatie betreft speciaal de ontwikkeling van intelligentere opslagnetwerken.
HP gebruikt hiervoor zijn nu eindelijk onthulde Versastor-software. Deze virtualiseert opslagsystemen, zodat individuele opslagapparaten en schijven er niet meer toe doen voor applicaties. De virtualisatiesoftware draait op Brocade's intelligente Silkworm-opslagschakelaars. Dat bedrijf levert Versastor dan ook mee met zijn apparatuur.

Aanpasbare infrastructuur

"We zijn hiermee toegekomen aan de derde laag in san-ontwikkeling. De eerste is simpelweg netwerk en opslag met elkaar verbinden. De tweede omvat san-beheer, waarbij Brocade het prestatieniveau levert en dat koppelt aan HP's beheersoftware Openview. Dat deden we al bij de tweede Ensa-beurs", zegt Reyes. "De derde laag is het in het netwerk centraliseren van arbeidsintensieve, handmatige opslagtaken, zoals volumes beheren en toegewezen opslagruimte dynamisch wijzigen. Dit is een logische evolutie."
"Deze herfst komen we met dat nieuwe switching-platform om san's en het beheer daarvan te vereenvoudigen. Dat maakt ook migratie naar een san of een complexer san eenvoudiger. De hoofdreden voor het implementeren van een san is namelijk datareplicatie. Gebruikers ontdekken dan andere voordelen en komen uiteindelijk uit op meer san-functies. Let wel: servers en opslagsystemen blijven zelf ook intelligent. Alleen de functionaliteit voor voorziening en toewijzing gaat in het netwerk zitten."
Uiteindelijk moet dit een aanpasbare it-infrastructuur (adapative infrastructure) opleveren. IBM, Sun en HP werken daar alle drie aan. "Die term is nogal abstract. In de praktijk komt het veelal neer op het gebruik van intelligente switches, in relatie met servers en opslagsystemen."
Op de Ensa-beurs had HP één van de grootste heterogene san's ter wereld, met ruim duizend poorten, geïmplementeerd. "Dat san is 100 procent Brocade", zegt Reyes. De netwerkapparatuur van zijn bedrijf verbond in de RAI servers met verschillende besturingssystemen en verscheidene opslagsystemen. Deze opstelling omvatte HP-servers met Windows, Tru64 en HP-UX, en opslagapparatuur van Hitachi Data Systems (HDS), EMC en HP.

Nieuwkomer

Over de concurrentie is Reyes kort: "Wij zijn de eerste, samen met HP, die deze open technologie kan leveren. Daar gaat het tegenwoordig om, niet om bedrijfseigen technologie. We zijn oem-leverancier, dus wij kunnen dit ook aan anderen leveren." Ook IBM levert Brocade-apparatuur, en koos, net vóór HP, voor het eveneens leveren van Cisco's nieuwe san-schakelaars.
Reyes ziet Cisco als nieuwkomer in zijn markt. "Ze proberen te groeien, dat is logisch. Het feit dat ze met glasvezelkabel-switches komen die intelligentie in het netwerk plaatsen, bevestigt ons werk van de afgelopen zes jaar. We nemen de concurrentie serieus, maar Cisco heeft nu alleen maar een intentie geuit. Het heeft nog geen product op de markt, en het duurt nog wel even voordat dat getest en gecertificeerd is."
Reyes ziet geen brood in opschuiven naar de bovenkant. "Ons doel is zo breed mogelijk in de markt te staan. We brengen onze switches naar een hoger intelligentieniveau, maar dat wil niet zeggen dat we de onderkant laten liggen." Volgens de Brocade-topman slaat het san-concept namelijk breder aan. Voor grote ondernemingen waren de voordelen al direct duidelijk, stelt hij. Nu, mede door vereenvoudiging, komen san's binnen bereik van middelgrote bedrijven.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.