AT&T zit achter overname Excite door At Home

Dit artikel delen:

In een van de grootste Internet-overnames tot nu toe neemt AT Home (@Home) zoekmachine annex portaal Excite over. AT Home levert snelle Internetverbindingen via de kabel. Het telecomconcern AT&T, binnenkort grootaandeelhouder van de kabel-provider, krijgt op deze manier een sterke positie op de Internet-markt.

Telecom-gigant AT&T wordt gezien als het brein achter de overname van Excite door het veel kleinere At Home. Het concern zal het fusiebedrijf besturen, zodra het de overname van Tele-Communications (TCI) eind dit kwartaal afrondt. Dat bedrijf is namelijk weer de grootste aandeelhouder in At Home. AT&T beschikt op deze manier ook over een Internet-portaal en kan de concurrentie aan met Netcenter (Netscape/AOL), Go Networks (Infoseek/Disney), Yahoo en MSN (Microsoft).
De overname vindt plaats via een aandelenruil, waarbij Excite-aandeelhouders 30 procent van het nieuwe bedrijf in handen krijgen. Toen het nieuws bekend werd gemaakt, zou de aandelenruil 6,7 miljard dollar waard zijn. Inmiddels is de waarde gezakt naar zo'n vijf miljard dollar, nadat de aandelenkoers van At Home daalde.
De voorspelde consolidatie op het gebied van portalen zet zich met deze aangekondigde overname voort. In een reactie hierop heeft Internet-portaal Lycos zich ook in de etalage gezet.

Toeters en bellen

Door de koppeling met de krachtige breedbandige netwerken van At Home zal de web-site van Excite met mooier beeldmateriaal en geavanceerdere toeters en bellers worden uitgerust. Zoals bijna alle Internet-bedrijven staan At Home en Excite zwaar in het rood door zware investeringen in technologie. At Home meldt een verlies van veertig miljoen dollar over het boekjaar 1998 op een omzet van 48 miljoen dollar. In 1997 lagen die bedragen nog op respectievelijk 46,5 miljoen dollar in de min en 7,4 miljoen dollar.
Excite bracht het verlies in 1998 terug naar 37 miljoen dollar, tegenover een verlies van 41,4 miljoen in 1997. De omzet steeg explosief van 54,1 miljoen naar 154,1 miljoen dollar. At Home-president Tom Jermoluk voorspelt dat het gecombineerde bedrijf tegen het jaar 2002 een omzet van meer dan 2 miljard dollar zal halen met winsten van 30 tot 35 procent.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.