Vrije telecommarkt zit vol valkuilen

GartnerGroup adviseert korte-termijncontracten met clausules

De liberalisering van de Europese telecommarkt brengt grote mogelijkheden, maar ook veel risico's met zich mee. Dit voorspelde vice-president David Neil van de GartnerGroup tijdens een conferentie in Amsterdam. De ondernemingen moeten strenge selectiecriteria vaststellen alvorens ze met een nieuwe telecomaanbieder in zee gaan.

Als bedrijven geen risico's willen nemen, dan moeten ze gewoon bij de bestaande PTT's blijven. Het kan zijn dat ze dan 30 procent meer betalen", aldus Neil. GartnerGroup verwacht de komende jaren een explosie van het aantal telecomaanbieders. Vanaf 2001 zal de groei afnemen, waarna het aantal aanbieders door overnames en fusies reduceert. Het onderzoeksbureau voorspelt dat uiteindelijk drie of vier landelijk opererende telecombedrijven overblijven. "De structuur van deze ondernemingen zal veel beter zijn", meent Neil. Hij verwacht dat de PTT's tot de overlevenden zullen behoren. "De oud-monopolisten domineren de komende jaren nog steeds de markt, maar niet meer als monopolist. De PTT's moeten echter flinke reorganisaties doorvoeren om te overleven."

Criteria

De gebruikers moeten zich indekken tegen alle veranderingen die de komende jaren op de markt zullen plaatsvinden. De gekozen aanbieder kan plotseling worden overgenomen of het onderspit delven in de felle concurrentiestrijd, aldus Neil. De vice-president raadt de ondernemingen dan ook aan een aanbestedingsprocedure te starten voor hun telecomverkeer. Bij de keuze van de leverancier moeten de gebruikers met name kijken naar de financiële kracht van de aanbieder. Verder is van belang of de portfolio van de aanbieder aan de wensen voor de korte en lange termijn kan voldoen. De 'punten van aanwezigheid' van de leverancier moeten in de buurt zijn en GartnerGroup raadt bedrijven aan om aanbieders met een eenvoudige prijsstructuur te selecteren. Ook de mogelijkheid om van nieuwe diensten gebruik te maken, is volgens Neil een voorwaarde.

Contracten

Bedrijven die zoveel mogelijk van de concurrentiestrijd willen profiteren, moeten volgens Nigel Deighton van GartnerGroup geen lange-termijncontracten sluiten. Hij raadt gebruikers aan prijsclausules in de contracten op te nemen, zodat ze automatisch profiteren van reducties. Overeenkomsten met weinig garanties voor het niveau van de service keurt Deighton eveneens af.
Neil denkt dat gebruikers aan de veranderde situatie moeten wennen. "Dat kan enige maanden duren", zegt hij. In Nederland veranderden nog maar weinig bedrijven van leverancier. Neil vindt dit niet vreemd. "In sommige landen kijken bedrijven lange tijd reikhalzend uit naar de liberalisering; daar bestaat een sterke antipathie jegens de PTT's. In Nederland is dit echter niet het geval. PTT Telecom werkt al efficiënt. De noodzaak om te veranderen is minder groot", aldus Neil. Ook de hoge interconnectie-tarieven en de unieke abonneenummers vormen volgens de onderzoeksdirecteur obstakels voor de bedrijven om een andere leverancier te kiezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.