Cabletron zet aanval in op bovenkant routermarkt

Technologie Yago Systems sneller en goedkoper

Cabletron neemt het jonge bedrijf Yago Systems over voor een bedrag van ongeveer tachtig miljoen dollar in aandelen. Yago heeft een zogenoemde laag drie switched router ontwikkeld, een technologie die aanzienlijk sneller en goedkoper beloofd te zijn dan bestaande routers van marktleider Cisco.

De prestaties van de nieuwe Yago router beloven een factor honderd hoger uit te vallen dan die van een Cisco 7500 router, tegen een tiende van de prijs. "Wij kunnen ons nu met deze router richten op het hart van Cisco", zegt Don Reed, de vijf maanden geleden aangetreden president-directeur van Cabletron. "Wij voelen ons sterk met deze technologie. De router is immers belangrijk voor grote klanten." Marktleider Cisco bleek tot voor kort vrij ongevoelig voor de prijzenslag in de netwerkmarkt. Maar Cabletron denkt dat Cisco nu ook met prijsverlagingen moet komen.
De markt voor de nieuwe klasse van laag drie en -vier switched routers gaat in de komende jaren sterk groeien. Volgens cijfers van de Amerikaanse marktonderzoeker Dataquest zal deze markt in het jaar 2000 een omvang van 2,3 miljard dollar bereiken.

Twee modellen

Cabletron wil de eerste door Yago ontworpen producten nog in de eerste helft van dit jaar leveren. Het bedrijf heeft tot dusver twee typen routers ontwikkeld: een rekmodel en een losstaand model. De router bedoeld voor rekmontage kan meer dan dertig miljoen pakketten per seconde verwerken. In de meest omvangrijke configuratie ondersteunt het product 120 Fast Ethernet-poorten (10/100) of dertig Gigabit Ethernet-poorten.
De hoge snelheden van de routers worden bereikt door de toepassing van Asics (application specific integrated circuits), chips waar de benodigde intelligentie is ingebakken. Cisco heeft momenteel nog geen op Asic-techniek gebaseerde router, memoreren woordvoerders van Cabletron. Twee andere grote netwerkproducenten gingen Cabletron echter al voor. Bay Networks kocht Asic-technologie van Rapid City. en verkoopt deze producten nu onder de naam Accelar. 3Com, de andere producent, heeft met de Corebuilder 3500 en 9000 twee op Asics gebaseerde routers beschikbaar.
Yago Systems is een van dertig jonge bedrijven die zich op de ontwikkeling van een op Asics gebaseerde switched router hebben gestort. Het bedrijf werd in 1996 opgericht door ondermeer Riyush Patel, Romulus Pereira en Nilesh Shah. Deze zijn van huis uit microprocessor-ontwerpers die hun sporen hebben verdiend met bijvoorbeeld het ontwikkelen van ondermeer de Sun Ultrasparc en de Intel 80386. Saillant detail is overigens dat een aantal van de Yago-oprichters hebben gewerkt aan een Gigabit Ethernet-project bij Cisco; een project dat werd gestaakt toen Cisco koos voor technologie van Granite Systems.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.