Eén foutje in de ruimte

Eén van de twee communicatiekanalen werkte niet tijdens de landing van de Huygens-sonde op de maan Titan vorige week. Voor de rest verliep de operatie volgens het boekje, mede door rigoureus testen van de software door LogicaCMG.

"De vluchtsoftware deed wat het moest doen", zegt LogicaCMG-woordvoerder Pat Norris. Dit ict-bedrijf ontwikkelde de software die op basis van waarnemingen autonoom het afremmen in de atmosfeer verzorgde. "De sonde is met het moederstation Cassini in 1997 de ruimte ingeschoten. Sinds die tijd is er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de software. Deze moesten natuurlijk ook de nodige testen doorlopen", aldus Norris. LogicaCMG kreeg drie miljoen euro voor deze opdracht van Alcatel Space, dat voor de productie van de gehele sonde tekende.
De radioverbinding met Huygens, die via Cassini verliep, is ook ontwikkeld door LogicaCMG. Eén van de twee communicatiekanalen liet het afweten bij de landing van de sonde. Hierdoor kwam de helft van de geplande zevenhonderd foto's niet aan en gingen waarnemingen van een van de zes instrumenten voor de meting van windsnelheden verloren. De stoornis trad volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op omdat de Huygens-sonde de communicatiesoftware op Cassini niet startte. ESA zond eerder in het project verkeerde instructies voor bediening van de communicatiekanalen aan Nasa. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.