Lucent bedreigt Cisco na overname Ascend

Dit artikel delen:

De recente overname van Ascend door Lucent Technologies is een nieuw voorbeeld van de consolidatie die in de netwerkmarkt plaatsvindt. Volgens een analist van Meta Group is de aankoop van Lucent een gevaar voor Cisco.

Lucent, leverancier van telefonie-producten, stapt na de overname van Ascend ter waarde van bijna veertig miljard gulden in de markt voor de datanetwerken. Het bedrijf lijkt nu beter in staat te concurreren met Nortel en Cisco. Analist Jean Louis Seguineau van Meta Group denkt dat Cisco schade zal ondervinden van de overname. "Dit bedrijf heeft weinig spraak-ervaring. Cisco zal zich op spraak moeten werpen." Nederlands directeur Jean Pierre Verhoeven van Cisco zegt zich echter nog steeds zeer comfortabele te voelen. "Wij hebben een deel van het spraak-portfolio al ingevuld middels overnames en interne ontwikkelingen."
Seguineau is al met al positief over de zet van Lucent: "Het is weliswaar een dure overname, maar ik denk dat het een succes zal zijn." De onderneming prepareert zich voor de convergerende markt voor spraak en data. Eerder nam Nortel met dezelfde argumenten Bay Networks over. Op deze manier consolideert de netwerkmarkt. Het wachten is nu op de overname van Cabletron.
De overname heeft ook invloed op de positie van Alcatel en Ericsson. De aandelen van deze bedrijven daalden in waarde na de bekendmaking van de koop door Lucent. "Als deze partijen niet snel reageren, zullen ze degraderen tot tweederangs-leveranciers. Beide bedrijven zijn erg stil. Ze moeten beter laten zien wat ze in huis hebben", aldus de analist

Integratie

Netwerkbedrijf Lucent kan volgens Seguineau na de overname allerminst op de lauweren rusten. "Het bedrijf mist nog steeds IP-producten, in tegenstelling tot Cisco. Lucent heeft nog steeds geld over. Maar de vraag is, welke partij is nog over om over te nemen?" Verder is Lucent nog niet zo sterk als Nortel in de wereld van de grote bedrijven.
Verhoeven ziet een aantal problemen aan de horizon voor Lucent. "Voor een geslaagde integratie van overgenomen bedrijven zijn culturele en geografische aspecten van belang. Bij de overname van Ascend door Lucent is er geen sprake van geografische nabijheid en de cultuur van beide bedrijven verschilt nogal; het is oostkust tegen westkust.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-22T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.