Cisco bouwt san-strategie uit

IBM neemt switches op in portfolio

Cisco heeft voet aan de grond gekregen in de markt voor san-switches. De netwerkleverancier heeft IBM aan de haak geslagen als wederverkoper van zijn zware MDS 9000-netwerkschakelaars. De twee hebben hiervoor vorige week een strategische alliantie opgezet.

De MDS 9000-apparatuur (Multilayer Datacenter Switch) is in augustus vorig jaar onthuld. Deze schakelaars dienen voor het verbinden van opslagsystemen in san-omgevingen (storage area network). De schakelaars ondersteunen meerdere protocollen, Fibre Channel, iScsi (internet protocol small computer system interface) en Fcip (fibre channel internet protocol). IBM begint eind maart met de verkoop van deze switches.
Inmiddels heeft EMC al bevestigd dat het Cisco's MDS 9000-switches test in zijn laboratoria voor certificering. De opslagleverancier wil echter niet zeggen of en wanneer het deze apparatuur gaat wederverkopen. Ondertussen heeft Hewlett-Packard, dat al geruime tijd de netwerkhardware van Cisco levert, laten weten het voorbeeld van IBM te volgen. Ook hier is de tijdsplanning nog onbekend.

Miljardenmarkt

Onderzoeksbureau Gartner Group schat dat de markt voor san-schakelaars tegen 2006 een omzet van 4,3 miljard dollar genereert. Dat was vorig jaar nog 1,2 miljard dollar. Bovendien heeft dergelijke zware apparatuur aantrekkelijke marges. Cisco wil dan ook een graantje meepikken van de voorspelde marktgroei. Bedrijven als Brocade Communications en McData Corporation domineren deze markt tot op heden.
Cisco is groot op de markt voor netwerkapparatuur, waaronder schakelaars. Het grote verschil tussen deze twee markten is dat Cisco direct aan zijn klanten levert, terwijl san-schakelaars voornamelijk worden verkocht door de leveranciers van de achterliggende opslagsystemen. IBM verkoopt ook switches van Brocade, McData en Inrange Technologies, en blijft die leveren.
Toch is de steun van IBM een opsteker voor Cisco. Sommige analisten verwachten dat het bedrijf op dat terrein snel marktaandeel zal winnen door zijn naamsbekendheid in de netwerkmarkt, ondanks het feit dat Cisco geen ervaring of reputatie heeft op het gebied van opslag.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.