Geen problemen bij Adsl2+ en Vdsl

Nieuwe technieken zitten elkaar minder in de weg dan gedacht

Het capaciteitsverlies waar adsl2+ en vdsl mee kampen als zij in hetzelfde netwerk gebruikt worden, is te omzeilen. De discussie over deze overstap tussen KPN en de alternatieve aanbieders van dsl-netwerken bevindt zich in een afrondende fase.

Adsl2+ en vdsl (very high bitrate dsl) hebben een hogere capaciteit dan adsl doordat het modemsignaal tussen centrale en huiskamer veel hogere frequenties aanspreekt in de telefoonlijn. Adsl2+, dat theoretisch maximaal 25 Mbps aan informatie kan doorsluizen, heeft een spectrumbereik van 0 Hz tot 2,2 MHz. Het bereik van vdsl, dat theoretisch 50 Mbps kan verstouwen, ligt tussen 1,1 MHz en 12 MHz. Het overlapt daarmee een groot deel van het bereik van adsl2+-verbindingen.

Sterker signaal

Vdsl-verbindingen werken alleen over afstanden tot anderhalve kilometer. Deze verbindingen moeten daardoor op een lager punt in het netwerk beginnen dan de wijkcentrale, waar in de huidige situatie de modembanken voor de adsl-verbindingen geplaatst zijn. "Het sterkere vdsl-signaal stoort hierdoor aanzienlijk op adsl2+-verbindingen die wel in de wijkcentrale beginnen", zeggen Michiel Peters en Bas van den Heuvel van TNO Informatie en Communicatietechnologie. Willem Verbiest, vice president van de vaste-netwerkdivisie bij telecomfabrikant Alcatel, zegt dat er 40 procent capaciteitsverlies optreedt als vdsl en adsl2+-modems in hetzelfde netwerk gebruikt worden. Andersom vindt er ook verstoring plaats. De capiciteit van een vdsl-verbinding gaat met 8 Mbps naar beneden.
KPN en alternatieve eigenaren van dsl-netwerken als Versatel, Tiscali en bbned overleggen in het Spectraal Overleg over de implicaties van de invoering van deze twee nieuwe dsl-technieken. Er zijn twee oplossingen voor het probleem aangedragen. Eén daarvan is 'spectrum shaping'. Door het vdsl-signaal met minder energie uit te sturen in het spectrumgebied dat overlapt met adsl2+ is de impact van vdsl te verkleinen. Alcatel stelt dat dit systeem, hoewel het technologisch complex is, redelijk eenvoudig in te voeren is. Daarnaast is er in het overleg besproken om adsl2+ in te zetten op plekken in een straal van drie kilometer om de wijkcentrale. Vdsl zou vooral verder buiten de centrale ingezet kunnen worden, omdat de modems bij deze technologie toch al naar buiten moeten.

Vertragingstactiek

De andere spelers verwachten op korte termijn formele toestemming van KPN voor het gebruik van adsl2+. Het duurt hen wel te lang. "KPN is tot nu toe bezig geweest met een klassieke vertragingstactiek", zegt Eduard Wienke, betrokken bij de mediaplannen van Versatel. "Zomer 2004 wilden de eigenaren van kleinere dsl-netwerken met adsl2+ aan de slag. KPN, de grootste speler, zei zichzelf niet vast te willen pinnen op een keuze en heeft onder het mom van onderzoek een half jaar uitstel weten te krijgen." Versatel wil dit jaar de verworven voetbalrechten op de Nederlandse eredivisie via adsl2+ uitbaten. Het bedrijf zegt eventueel terug te kunnen vallen op adsl2, dat hetzelfde spectrum gebruikt als adsl. KPN weigert ieder commentaar en zegt op zeer korte termijn met nieuws naar buiten te komen. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-14T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.