Beroerd kwartaal jaagt Netscape in rode cijfers

Navigator straks wellicht gratis verkrijgbaar

De keiharde concurrentie met Microsoft begint Netscape Communications parten te spelen. Uit voorlopige cijfers blijkt dat het bedrijf over het afgelopen jaar een fors verlies moet incasseren.

Niet alleen overname- en reorganisatielasten zijn daarvan de oorzaak. Ook de tegenvallende verkoop van de Navigator-software in combinatie met onder druk staande prijzen van bedrijfsbrede client/server-software en dienstverlening spelen hierin een rol.
Netscape zegt te overwegen de Navigator-browser voortaan gratis uit te brengen voor de eindgebruiker. Dit naar analogie van Microsofts succesvolle Internet Explorer die gratis wordt weggeven. Netscapes topman Jim Barksdale hoopt dat de juridische strijd tussen het ministerie van Justitie en Microsoft een eind maakt aan de door Microsoft aan fabrikanten opgelegde bundeling van Windows 95 en Explorer. Verder wil hij dat Netscape zich, naast het aanbieden van oplossingen voor berichtenverkeer, groupware en klantenondersteuning, intensiever richt op elektronische handel. In dit licht moeten de overnames van Actra en Kiva worden gezien.
In het vierde kwartaal heeft Barksdale een aantal reorganisaties doorgevoerd. Ook in het 1998 staan nieuwe reorganisaties op stapel die zijn gericht op kostenreducties en efficiency-maatregelen. Ontslagen worden daarbij niet uitgesloten, maar Barksdale wil niet ingaan op exacte aantallen.

Beroerd kwartaal

Netscape verwacht over 1997 een verlies tussen de 113 en 117 miljoen dollar te lijden. Dit is inclusief de kosten van twee overnames (105 miljoen) en van een reorganisatie (35 miljoen). Zonder deze lasten komt Netscape uit op een kleine winst tussen de 7 en 10 miljoen dollar. In 1996 bedroeg de winst nog 20,9 miljoen dollar. De omzet zal tussen de 534 en 539 miljoen dollar uitkomen. Dat is een stijging van ongeveer 55 procent in vergelijking met het eindresultaat van 1996.
De Internet-dienstverlener draaide een beroerd laatste kwartaal. Waren de eerste drie kwartalen van 1997 nog winstgevend, de afsluitende periode wordt afgesloten met een te verwachten verlies tussen 85 en 89 miljoen dollar. Na aftrek van buitengewone lasten (52 miljoen overname en 35 miljoen reorganisatie) blijft er een geschat verlies over tussen de 14 en 18 miljoen dollar. De omzet stijgt tot een bedrag dat ligt tussen de 125 en 130 miljoen dollar. In vergelijking met de 115,1 miljoen dollar van het laatste kwartaal van 1996 zou dit een bescheiden groei betekenen tussen 9 en 13 procent.   RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.