AT&T snijdt drastisch in personeelsbestand

Gevolgen vooral in Amerika merkbaar

NEW YORK - De telecommunicatiereus AT&T gaat om efficiënter en concurrerender te opereren drastisch snijden in het 300.000 mensen tellende personeelsbestand. Dit gebeurt niet alleen bij de computerdivisie Global Information Solutions, maar ook bij de twee te verzelfstandigen ondernemingen waarin alle telecommunicatie- activiteiten zijn ondergebracht.

De splitsing van AT&T in drie, los van elkaar opererende, ondernemingen zal bovenop de 8500 banen die bij Global Information Solutions (voorheen NCR) verloren gaan, nog eens 40.000 mensen hun baan kosten. Omdat maar een beperkt deel vrijwillig wil opstappen, worden ongeveer 30.000 gedwongen ontslagen verwacht.
Deze pijnlijke boodschap trof het AT&T-personeel op de eerste werkdag van het nieuwe jaar tussen de elektronische post aan. Topman Robert Allen had zijn onheilstijding ook nog eens op geluidsband laten zetten, alsmede op de eigen Internet-pagina. Het betreft hier één van de grootste reorganisaties uit de Amerikaanse geschiedenis.

Beperkte gevolgen Nederland

Bij Global Information Solutions, het voormalige NCR dat AT&T in 1991 overnam, is het personeelsbestand al behoorlijk verminderd. In september werd een reductie van 8500 banen in 1995 en 1996 aangekondigd. In Nederland zijn inmiddels 50 van de 550 banen geschrapt. Voor de Nederlandse AT&T-bedrijven waar 4300 mensen werken, zullen de gevolgen van de reorganisatie overigens beperkt blijven. Dat komt omdat Network Systems (3500 werknemers) te Hilversum en Huizen al een zelfstandig onderdeel vormt.
Het grote banenverlies in de Verenigde Staten is het directe gevolg van de opsplitsing van AT&T in drieën. De afgelopen herfst had het bedrijf al bekend gemaakt het oude 'PTT'-achtige bedrijf dat communicatiediensten verzorgt, te verzelfstandigen. Deze telefoonmaatschappij blijft AT&T heten. Daarnaast komt er een aparte onderneming voor de produktie en verkoop van netwerksystemen, apparatuur en de ontwikkeling van technologie. Network Systems, multimedia en het befaamde Bell Labs worden hierin ondergebracht. Deze onderneming die voorlopig wordt aangeduid als 'Systems and Technology', moet nog een naam krijgen. AT&T heeft de produktie van PC's inmiddels gestaakt, terwijl de lease- en financieringsactiviteiten worden verkocht.

Oude technologie afschrijven

Het nieuwe AT&T moet terug van 127.000 naar 110.000 werknemers. Een groot aantal onderdelen staat aan de vooravond van herstructureringen. Zo zullen verschillende online-diensten op een andere leest worden geschoeid. Deze dienstverlening wordt vervangen door op Internet gebaseerde technische platformen. Ook sommige boodschappendiensten gaan veranderen. Dit betekent dat de waarde van bepaalde eigen software en hardware moet worden afgeschreven.
'Systems and Technology' moet haar personeelsbestand met 23.000 verminderen tot 108.000 werknemers. Een kwart van alle geschrapte banen betreft corporate staffuncties op het gebied van informatiesystemen, personeelszaken en financiën. In Nederland ontbreken dergelijke staffuncties. Ook om deze reden zal het effect van de reorganisatie hier beperkt blijven.
AT&T zal voor de reorganisatie een voorziening voor belastingen van 6 miljard dollar treffen. Deze komt ten laste van het vierde kwartaal. Dit drukt het nettoresultaat over deze periode met ongeveer 4 miljard dollar. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-12T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.