Jobs laat interim-titel vallen

Steve Jobs sloot zijn openingstoespraak op de Macworld Expo in San Francisco af met het nieuws dat hij voortaan geen 'interim'-president meer is. De mede-oprichter van het bedrijf meldde verder nog dat hij de computerfabrikant meer gebruik wil laten maken van Internet, onder meer via een eigen portaalsite.

Een eerste, reeds uitgevoerd onderdeel van de online-strategie is de nieuwe overeenkomst met de Amerikaanse Internet-aanbieder Earthlink Network. Dat bedrijf ontvangt een investering van 200 miljoen dollar en fungeert voortaan als 'gepreferreerde Internet-leverancier' voor Macintosh-computers. Dit wil zeggen dat Amerikaanse gebruikers van die machines direct na aanschaf online kunnen via die aanbieder. Het is nog niet bekend of Apple voor Europa soortgelijke plannen op stapel heeft staan.

Nummer twee

Apple verkrijgt met deze Amerikaanse investering ook een positie in de directieraad van Earthlink. Dat concern staat op het punt om te fuseren met Mindspring Enterprises en groeit daarmee uit tot de op een na grootste Internet-aanbieder in de Verenigde Staten. De nummer één is nog altijd America Online, dat onder meer eigenaar is van Compuserve, en nu fuseert met mediabedrijf Time Warner.
Analisten laten zich positief uit over het aantrekken van een onafhankelijke Internet-aanbieder, aangezien Apple daarmee een buffer opwerpt voor mogelijke radicale wijzigingen in die markt. Door het gescheiden houden van de portaal- en de toegangsactiviteiten beschermt het bedrijf zich tegen bijvoorbeeld de opkomst van gratis Internet-toegang, aldus experts.

Portaaldiensten

Een tweede stap in de online-strategie wordt gevormd door een reeks Internet-diensten. Jobs onthulde in zijn toespraak - die een recordlengte van tweeëneenhalf uur besloeg - vier van deze diensten, genaamd iTools. Het gaat om een index met kindvriendelijke websites (KidSafe), een opslaggebied voor bestanden (iDisk), online-software voor het opzetten van webpagina's (HomePage), en een e-maildienst (Mac.com). Op termijn volgen meer mogelijkheden, zoals het versturen van elektronische briefkaarten (iCard).
Deze diensten functioneren vanaf de Internet-servers van Apple en zijn beschikbaar voor gebruikers van het huidige Mac OS 9 en de aanstaande versie X (tien). De computerfabrikant ontpopt zich hiermee tot portaal-aanbieder voor eindgebruikers. Marketingdirecteur Peter Lowe zegt dat Apple echter geen supergroot, overcompleet portaal nastreeft, maar een beperkte reeks onderscheidende diensten. Net zoals concurrent Microsoft heeft Apple de online-wateren al eens afgetast met een gesloten dienst, respectievelijk de eerste incarnatie van MSN en het ter ziele gegane e-World.
Ook lanceerde Apple's nu-officiële president op de Macworld Expo het aanstaande besturingssysteem Mac OS X. Deze compleet herziene nieuwe versie van de Apple-systeemsoftware moet in de komende zomer op de markt verschijnen, zo liet Jobs weten. Machines die Mac OS X voorgeïnstalleerd hebben, komen echter pas in december uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker