‘Grens tussen lokaal en online vervaagt’

Microsoft rolt Live-strategie deze zomer uit

Dit artikel delen:

Temidden de hype van Web 2.0 gaat steeds meer functionaliteit online. Google en Microsoft nemen het voortouw, voor de massamarkt. Software op de desktop lijkt een achtergebleven gebied te worden.

Software op de desktop is absoluut niet dood”, zegt Windows Live-topman Phil Holden van Microsoft. “Lokale verwerking, rekenkracht, heeft nog altijd veel voordelen. Natuurlijk wel aangevuld met online-functionaliteit, zoals door AJAX, maar er is een limiet aan wat softwareontwikkelaars daarmee kunnen doen.”

De international director voor Windows Live lijkt de nieuwe online-strategie van Microsoft nogal te relativeren. Hij zegt dat er nu wel sprake is van een keerpunt: “We gaan nu voorbij de browser. In Vista komt de Windows Foundation waarmee applicaties webbewust zijn en rijkere functionaliteit bieden. De grens tussen lokaal en online vervaagt.”

“Eigenlijk maakt het de gebruiker ook niet uit; die wil een bepaalde functie. Er speelt hierbij ook een verandering in de distributie van software, wat nu met cd’s en dvd’s wordt gedaan, maar door de opkomst van breedband – in de Westerse wereld – meer overgaat naar online-levering.” Die nieuwe distributievorm zal volgens Holden dus ook reguliere applicaties afleveren. “Desktopapplicaties blijven.”


Conflicterende belangen

Wel krijgen programma’s meer web-achtige interfaces, maar dan functioneel ‘uitgekleed’. “Er zijn nu web-applicaties waarbij er browserknoppen aanwezig zijn die niet nuttig zijn, bijvoorbeeld in online-mail.”

Windows Live is wat Microsoft betreft vooral op de consument gericht. “Maar die is vaak tegelijk ook een kantoorwerker, dus een zakelijke gebruiker.” Holden erkent dat er conflicterende belangen zijn tussen de eindgebruiker en de beheerder. “De consument wil innovatieve nieuwe functies, terwijl de beheerder stabiliteit wil. Wie ‘wint’, is afhankelijk van het bedrijfsbeleid; sta je bijvoorbeeld privé mail op de werkplek toe, of flexibele werktijden, of telewerken. Je moet een balans zien te vinden tussen mensen en beheer.”

Microsoft wil deels inspelen op de zakelijke markt met Office Live, dat online-functionaliteit toevoegt aan het bekende kantoorpakket. “Maar bedrijven willen vaak toch zelf een server draaien, áls ze daar het budget en de mensen voor hebben”, verwijst Holden naar de servercomponenten van Office System.

Terugkeer actieve desktop

Windows Live-directeur Phil Holden van Microsoft bevestigt dat de nieuwe online-functies die Microsoft biedt eigenlijk een reanimatie zijn van de gesneuvelde Active Desktop van Internet Explorer 4 (anno Windows 98). “Ja, dat is wel grappig; onze industrie is nogal cyclisch. Active Desktop was toen te geavanceerd. Het bood bovendien push-content, wat niet goed was omdat er een gebrek aan breedband was en omdat we contentspecifieke deals hadden gemaakt.” Gebruikers willen eigen keuzes maken voor hun informatie, amusement en online-leven, redeneert Holden. Zijn groep ontwikkelt en test Windows Live ook gewoon voor de Firefox-browser en gebruik van bijvoorbeeld Google binnen een Live-pagina kan ook.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-28T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.