Netwerken: steeds meer informatiestromen

Netwerken hebben een spilfunctie in vrijwel elke organisatie. Ze worden steeds meer belast door het gebruik van centrale systemen en geavanceerdere netwerkapparaten.

Wat is het?

Netwerken hebben een spilfunctie in vrijwel elke organisatie. Ze worden steeds meer belast door het gebruik van centrale systemen en geavanceerdere netwerkapparaten. Tegenwoordig willen bedrijven daarom meer bandbreedte op het netwerk met bovendien een lager energieverbruik. Belangrijkste nieuwkomers op het netwerk zijn de toepassingen voor ip-telefonie, videoconferencing en unified communications. Gelukkig krijgen netwerken, bijvoorbeeld door invoering van snelle breedbandverbindingen, nieuw snel Ethernet, virtualisatie en het toenemende gebruik van hosted services steeds meer capaciteit.

Wat zijn de trends?

  • Het intensieve gebruik van het netwerk, bijvoorbeeld voor het afwikkelen van communicatiestromen (telefoongesprekken, videoconferencing etc), de toegang tot een groeiend aantal webapplicaties, het gebruik van thin clients en het wegschrijven van data naar een centrale opslagserver, vormt een steeds zwaardere belasting voor het netwerk. Dat vereist een slimme en efficiënte inzet van de beperkte middelen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van software voor netwerkvirtualisatie.
  • Veel bedrijven overwegen de implementatie van Unified communications. Het is een manier om verschillende vormen van communicatie, zoals telefoon, e-mail, chat, voicemail en fax, te vereenvoudigen en te integreren. Een veelgebruikt voorbeeld is de aflevering van voicemails als e-mailbericht. Unified communications is nog vrijwel nergens in Nederland grootschalig in gebruik, maar veel bedrijven vinden bijvoorbeeld een koppeling met mailprogramma's als Outlook of Lotus Notes wel aantrekkelijk.
  • Veel organisaties kiezen voor het plaatsen van thin clients. Dat zijn uitgeklede werkstations zonder veel lokale rekenkracht, die worden aangesloten op het bedrijfsnetwerk en de applicaties die centraal draaien. Voor applicatie- en systeembeheerders een geschenk uit de hemel, voor netwerkbeheerders een extra belasting van het toch al volle bedrijfsnetwerk.
  • Bedrijven kiezen steeds meer voor hosted of managed services, het inhuren van experts en externe diensten. Het uitbesteden van ict in de ruimste zin van het woord wordt steeds meer een trend, of het nu gaat om dataopslag, webdiensten voor bijvoorbeeld customer relationship management (CRM) en enterprise resource planning (ERP) of unified communications. Zeker het midden- en kleinbedrijf lijkt hierin een voorsprong te nemen. Waarom alles in eigen beheer houden, als anderen het beter, sneller, efficiënter en/of goedkoper kunnen? Mits goed geregeld, kan uitbesteding de efficiëntie op netwerken aanzienlijk verbeteren.

Welke oplossingen zijn er?

  • De toenemende beschikbaarheid van glasvezelnetwerken en xDSL voor zowel zakelijk als consumentengebruik zal mede zorgen voor een sterke groei op het gebied van ip-communicatie. IP is het protocol waarmee computernetwerken met elkaar communiceren. Door de groei in de breedbandmarkt neemt het gebruik van voip (internettelefonie) en IP-video (videoconferencing, videobewaking, YouTube) een enorme vlucht. Daarbij is de laatste tijd vooral op het gebied van videoconferencing een sterke groei zichtbaar.
  • Er komt steeds meer vraag naar zogenoemde session border controllers, die het voip-verkeer afhandelen en een scheiding vormen tussen het openbare en bedrijfsnetwerk. De telefonieomgeving van bedrijven wordt over het algemeen via isdn-verbindingen aan het openbare telefonienetwerk gekoppeld. Door de opkomst van internettelefonie (voip) zullen steeds meer aanbieders het telefonieverkeer via IP gaan afhandelen. Hierdoor ontstaat behoefte aan gestructureerde afhandeling van het dataverkeer en scheiding van de netwerken.
  • Draadloze verbindingen worden steeds populairder. Technologie als Near Field Communication (NFC), Radio frequency identification (RFID) en BlueTooth staan in hun kinderschoenen en zullen nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen opleveren voor de beheerders.
  • Apparaten zullen standaard worden uitgerust met een draadloze dataverbinding. Vaak hoeven klanten daar geen contract of abonnement voor af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is smart metering, waarbij energieleveranciers de meterstand opnemen via gprs.
  • Verbindingen, zoals het nog altijd veelgebruikte Ethernet, zullen steeds sneller worden. Vanaf begin 2010 liggen Ethernetsnelheden van 40 Gbps en 100 Gbps in het verschiet.

Consultancy Guide 2009

Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De druk op netwerken wordt nog groter doordat, naast in artikel genoemde toepassingen, tegenwoordig ook veel gebouwbeheerssystemen (GBS) op IP werken, toegangscontrole ook steeds vaker van het IP netwerk gebruik maakt en ook parkeermanagement (slagbomen) steeds meer richting IP gaat en zo zijn er nog wel meer systemen te bedenken die graag gebruik willen maken van het overal beschikbare IP netwerk. Voor de netwerkbeheerders ligt hier een grote uitdaging om er voor te zorgen dat al deze verkeersstromen netjes van elkaar gescheiden blijven en met de juiste prioriteit worden afgehandeld.
Ook beveiliging van het netwerk speelt natuurlijk een grote rol. Ongeauthoriseerd gebruik van deze netwerken moet voorkomen worden.
Met al deze toepassingen op het netwerk wordt de afhankelijheid van dat netwerk steeds groter. Onbeschikbaarheid van het netwerk wordt ondenkbaar. Toch zal er van tijd tot tijd onderhoud moeten plaatsvinden. Hoe ga je hiermee om? Knappe netwerkbeheerder die dit goed weet in te richten en te beheren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-02T07:20:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.