Consultancy Guide 2011

Zakelijk IP-verkeer stijgt

Trends op het gebied van netwerken

Dit artikel delen:

De belangrijke ontwikkelingen op het gebied van netwerken: ze zijn terug te vinden in deze bijdrage, die onderdeel uitmaakt van de Consultancy Guide 2011.

Wat is het?

Netwerken hebben een spilfunctie in wrijwel elke organisatie. Ze worden steeds meer belast door het gebruik van centrale systemen en geavanceerde netwerkapparaten. Tegenwoordig willen bedrijven daarom meer bandbreedte op het netwerk met bovendien een lager energieverbruik. Belangrijkste nieuwkomster op het netwerk zijn de toepassingen voor ip-telefonie, videovonferenciing en unified communications. Gelukkig krijgen netwerken, bijvoorbeeld door invoering van snelle breedbandverbindingen, nieuw snel Ethernet, virtualisatie en het toenemende gebruik van hosted services steeds meer capaciteit.

Trends

De overgang op IPv6 moet nog beginnen
Een meting van Ripe NCC in de herfst van 2010 wijst uit dat 4,28 procent van de gemeten hosts in Nederland met IPv6 bereikbaar is. Dat is verontrustend, want in de zomer van 2011 zal de voorraad IPv4-adressen definitief zijn opgedroogd. De laatste adressen uit de wereldwijde voorraad worden in het voorjaar van 2011 door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) verdeeld onder vijf regionale registries. Die gebruiken ze vooral om nieuwe en bestaande ondernemingen en internet service providers van adressen te voorzien. Deze organisaties moeten opvolger IPv6 dan wel invoeren of al hebben ingevoerd om nog aanspraak te maken op de laatste IPv4-adressen. In Nederland zijn veel grotere internet service providers echter nog niet klaar voor het invoeren en aanbieden van IPv6 aan zakelijke klanten.

IPv6 heeft meer voordelen dan voldoende adresruimte
Dat betoogt de voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer. Tot die voordelen behoren volop ruimte voor het afschermen van netwerken binnen een subnet, verbeterd rechtenbeheer voor gastlaptops en het efficiënt verzenden van dezelfde datastroom aan een grote groep ontvangers.

Zakelijk IP-verkeer stijgt jaarlijks 21 procent
Het zakelijk gebruik van ip-netwerken groeit tot 2014 met 21 procent per jaar. Tegen die tijd is het zakelijk ip-verkeer 2,6 keer zo groot als in 2009. Een groot deel van de groei wordt veroorzaakt door videovergaderingen. Tot 2014 vertienvoudigt het dataverkeer dat daarmee samenhangt. Webgebaseerde vergaderingen nemen zelfs toe met een factor 180. Dat onderzocht netwerkleverancier Cisco.

Het ip-verkeer dat is gerelateerd aan videovergaderingen groeit bijna driemaal harder dan het zakelijke ip-verkeer in het algemeen. Organisaties vergaderen niet alleen vaker via een videoverbinding, ze doen dat de komende jaren ook steeds meer in HD-kwaliteit. In 2014 vindt 57 procent van de videovergaderingen plaats in HD-kwaliteit. In 2009 was dat 31 procent.

De meeste groei zit in dataverkeer via internet en mobiele apparaten en minder via afgeschermde bedrijfsnetwerken (wan: wide-area networks).

Als naast het zakelijke netwerkgebruik ook dat van consumenten wordt meegenomen, verviervoudigt het wereldwijde ip-verkeer tussen 2009 en 2014. Tegen die tijd bedraagt het totale ip-verkeer 767 exabytes (767x10^18 bytes) per jaar. In 2009 bedroeg dat 176 exabytes. Het verkeer dat door internetvideo wordt veroorzaakt, bedraagt in 2010 voor het eerst meer dan het verkeer dat samenhangt met peer-2-peer downloadactiviteiten

VoIP-telefonie als applicatie op het netwerk
Een andere ontwikkeling is daar waar voice-over-ip (voip) gaat en spraak inderdaad als applicatie op het netwerk gezien wordt. Voor de infrastructuur lijkt dit simpel, immers alles is ip en daarmee een volledige integratie van spraak en data! Helaas blijkt uit ervaring van veel bedrijven dat zo een integratie heel wat meer vraagt van de infrastructuur dan voor alleen spraakverbindingen (het traditionele koper), of data (koper en/of Ethernet).

Bedrijfsnetwerken dienen veel beter gedimensioneerd te worden om een gelijkwaardige spraakkwaliteit te garanderen ten opzichte van de traditionele spraakdiensten. Spraak en data gaan niet zonder meer samen. Zo heeft het transport van spraaktoepassingen nog aanvullende eisen ten opzichte van rechttoe-rechtaan data. Er dient rekening te worden gehouden met maximale vertragingstijden (en minimale echo) tussen zender en ontvanger. Dit vergt aandacht op het local- en wide area-netwerk. Zonder speciale maatregelen is de kans groot dat spraak zo af en toe gepaard gaat met 'horten en stoten'.

Met dank aan Computable-expert Roy van de Kamp

Wie geeft hierover advies?

Accenture
Atos Origin
Avaya
BT
Capgemini
Centric
Ciber
Corso
CSC
Ctac
Deloitte
Fujitsu
Getronics (KPN)
HP
Humiq
i3 groep
IBM
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPMG
Logica
Microsoft
Nobel
Pecoma Informatica
Qurius
Siemens
Simac Techniek
Telindus
Total Specific Solutions
T-Systems
Unisys
VCD IT Groep
VX Company

Selectie adviesbedrijven

Bovenstaande lijst kwam tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.

De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.

Consultancy Guide 2011

De Consultancy Guide 2011 is verschenen op 17 december 2010. De gids geeft een overzicht van de belangrijkste deelgebieden in de ict waarover consultancy-bedrijven adviseren. Daarnaast presenteert de gids alle resultaten van het onderzoek dat Motivaction uitvoerde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-26T14:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.