Dell Storage Forum 2012

Dell consolideert zijn dataopslag onder Fluid

Dell consolideert zijn dataopslagoplossingen onder de naam Fluid. Het gaat om een samenvoeging van alle dataopslagproducten, licenties, diensten en cloudoplossingen. De leverancier maakte dit bekend tijdens het Dell Storage Forum 2012, dat voor het eerst in Europa werd gehouden. Met de gebundelde oplossingen wil Dell verder groeien als leverancier van grootzakelijke storage.

De naam Fluid is afkomstig van de overgenomen Fluid Data-architectuur van dataopslagleverancier Compellent. Met de samenvoeging van alle storage-oplossingen zegt Dell ‘unified storage' te bieden die onder andere bestaat uit san- en nas-oplossingen. Het gaat hierbij om merken als Compellent, EqualLogic of PowerVault. Hieronder vallen echter ook Dell-servers en -netwerkproducten, zoals switches van het overgenomen Force10 Networks.

Deduplicatie

De laatste jaren wist Dell te groeien op het gebied van dataopslag door andere leveranciers over te nemen. In 2008 nam het EqualLogic over, een isci-dataopslagleverancier, en begin 2011 Compellent. Ook nam het kleinere spelers over, zoals compressie- en deduplicatiespecialist Ocarina, nas-leverancier Exanet (geïntegreerd in Compellent) en netwerkleverancier Force10 Networks.

De producten werden onder de oorspronkellijke merknamen verkocht. Daarnaast produceerde Dell al zelf de Powervault-dataoplossingen. Nu wordt alle dataopslagtechnologie geïntegreerd in het Fluid-portfolio, wat onder andere eenduidige prijslijsten, supportdiensten en cloudtechnologie oplevert.

Ocarina is geïntegreerd in het Dell DX Object Storage Platform, dat ongestructureerde data opslaat. Onlangs werd de DR4000 deduplicatie appliance geïntroduceerd, die technologie van Ocarina gebruikt. Dell is van plan de technologie van Ocarina in ook andere dataopslagoplossingen te gebruiken, voor back-up, dataopslag, archivering en cloud computing.

vStart

Met de samenvoeging van dataopslag, netwerken en servers wil Dell een grotere speler worden in de markt voor geconvergeerde infrastructuren. Dell heeft hiervoor zijn vStart-portfolio, een samengestelde virtualisatiebundel die bestaat uit software, hardware en diensten. Bijna alle grote it-leveranciers hebben een dergelijke strategie, zoals HP Converged Infrastructure en Cisco Unified Computing System (UCS). In een geconvergeerde infrastructuur worden verschillende technologieën samengevoegd, zoals servers, dataopslag, netwerken, virtualisatie en software, bijvoorbeeld grootzakelijke applicaties. Zo worden Dell Compellent dataopslag, Dell servers en Force10 netwerktechnologie samengevoegd in een vStart-bundel. Klanten krijgen hierdoor een kant-en-klare infrastructuuroplossing, aldus Dell.

Verder is Dell van plan pci-e flash geheugenmodules in zijn servers en dataopslagystemen te installeren waardoor de hardware beter zal presteren. Tot nu worden pci-e flash geheugenmodules in Dell-servers gebruikt voor lokale dataopslag.

Copilot

De licentiemodellen van EqualLogic en Compellent worden ook samengevoegd, aldus Robin Kupers, verantwoordelijk voor de verkoop van dataopslag in Europa. EqualLogic heeft nu 'all inclusive software licencing'. Dit betekent dat als je een EqualLogic oplossing koopt je alle licenties er standaard bij krijgt zonder de noodzaak additionele licenties te kopen (geen verborgen kosten). Bij Compellent spreken we van een 'perpetual software licencing' hetgeen inhoud dat je licenties (eenmaal aangeschaft) mee mag/kan nemen naar een nieuw Compellent platform en er dus niet nogmaals voor hoeft te betalen. In de toekomst willen we deze twee vormen tot één geheel gaan maken.

Dell gaat verder het Copilot-serviceprogramma, dat afkomstig is van het overgenomen Compellent, toepassen voor de EqualLogic storage. Het  dienstenpakket Copilot biedt onder andere capaciteitsbeheer en load management. Klanten worden bijgestaan door een Compellent-expert, die meekijkt naar het functioneren van een dataopslagoplossing en krijgen telefonische hulp indien er problemen zijn. Copilot lost problemen op die klanten niet kunnen zien, aldus Robin Kuepers.

Dell zegt verder zijn aanbod van cloudstorage uit te breiden die via een aantal datacenters over de wereld wordt aangeboden. De cloudgebaseerde dataopslagoplossingen zijn volgens Dell een toevoeging op het productaanbod. Het gaat hierbij om diensten zoals back-up en archivering of replicatie van data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is er al duidelijkheid over hoe het licentiemodel van EqualLogic en Compellent samengevoegd gaat worden?

Het is nu een beetje gissen. Als Dell een all-inclusive model gaat mixen met een perpetual model kan dit natuurlijk erg aantrekkelijk zijn.

Echter is het nadeel natuurlijk wel weer van all-inclusive dat er altijd wel iets in zit waar je geen trek in hebt. En onderwater betaal je hier natuurlijk wel gewoon voor.

Dus ik ben erg benieuwd wat dit gaat worden.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-19T11:40:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.