Bestaande investeerders geven Interxion duwtje in de rug

'Het zal een lange winter zijn'

Dit artikel delen:

De Europese uitbater van internetdatacentra Interxion heeft een kapitaalinjectie van twintig miljoen euro ontvangen van enkele bestaande investeerders. Het geld is bedoeld om dit jaar winstgevend te worden. Dat valt niet mee in het huidige slechte klimaat voor internetdienstverleners.

Wie durft?
Het durfkapitaal ligt niet meer op straat. De vele faillissementen van jonge ict-bedrijven hebben investeerders kopschuw gemaakt, zo lijkt het. Toch wordt er nog steeds geld gestoken in veelbelovende firma's en projecten. In een serie artikelen portretteert Computable een aantal exponenten hiervan en peilt het het investeringsklimaat in de Nederlandse ict-sector.
 
Alle afleveringen:
"Het loont om dit bedrijf de laatste slag naar winstgevendheid te laten maken." Dat is de belangrijkste reden die Tom Paffen, fondsbeheerder bij Residex en commissaris bij Interxion, aanwijst voor participatie in de laatste investeringsronde. Naast Residex hebben in deze ronde Aman Ventures, Baker Communications Fund, Nautic Partners en het management van Interxion meegedaan. In eerdere rondes staken naast deze partijen ook BNP Paribas, Bear Stearns, Credit First Boston, Goldman Sachs en Morgan Stanley Dean Witter al 280 miljoen euro in het in 1998 gestarte bedrijf.
Carrier-onafhankelijk
Interxion biedt net als branchegenoten Telecity en Redbus Interhouse beveiligde computerruimte aan zonder netwerkverbinding. Voor verbindingen kunnen klanten terecht bij meerdere carriers die capaciteit in de centra aanbieden. Overstappen is eenvoudig omdat de apparatuur van de verschillende aanbieders dicht bij elkaar staat. Dit zou de prijs met 20 tot 30 procent drukken. Carriers leveren de verhuur van computerruimte als extra voorziening bij de netwerkverbindingen die ze leveren.
Redbus en Telecity zijn beide beursgenoteerd. Interxion had bij de start in 1998 ook beursplannen, maar is daar snel van teruggekomen. Doordat het bedrijf in private handen is, hoeft het zijn resultaten niet openbaar te maken.
De laatste kapitaalinjectie verliep niet zonder slag of stoot. Eerder dit jaar stapten de aandeelhouders naar de ondernemingskamer, omdat zij bij een nieuwe investeringsronde hun positie zagen verwateren. "Als partijen niet meer kunnen of mogen investeren, stuit dat op verzet", zo typeert Paffen het conflict. Een onderzoek van de ondernemingskamer gaf volgens hem welwillende aandeelhouders gelijk. Zonder het nieuwe geld zou het bedrijf richting gevarenzone zijn gegaan.

Slecht klimaat

Interxion-directeur Michel Boussard schat de noodzaak van de investering minder hoog in, omdat er geen schulden zijn. "Het nieuwe geld toont de buitenwereld dat er vertrouwen is. De investering is dan ook een teken van kracht." Interxion had gepland om begin dit jaar uit de rode cijfers te zijn. Dat is verschoven naar eind dit jaar, doordat de vraag naar beveiligde computerruimte stagneert. Bedrijven stellen de huur van computerruimte uit en als ze er wel voor kiezen nemen ze zo weinig mogelijk vierkante meters af.
Boussard is uitermate voorzichtig over de toekomst. "Het zal een lange winter zijn. Ik weet niet hoe de markt zich ontwikkelt." Hij verwacht niet opnieuw een kapitaalinjectie nodig te hebben tenzij Interxion op overnamepad gaat. Ook Paffen zinspeelt op die stap. "Door de overname van een soortgelijke partij kan Interxion zijn groei versnellen. Er zijn genoeg partijen die door een slechte schuldenpositie later dit jaar in de problemen zullen komen."

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.