KPN vertraagt ADSL aansluitingen Euronet Internet

Dit artikel delen:

Internet provider Euronet Internet heeft begin deze maand de eerste twintig adsl-abonnees aangesloten. De aansluitingen verlopen stroef omdat KPN vaak een week nodig heeft om de breedbandverbinding tot stand te brengen.

Een woordvoerster van Euronet Internet geeft toe dat er problemen zijn doordat KPN vaak een week nodig heeft om de verbinding aan de praat te krijgen. Ze heeft nog niet precies kunnen achterhalen wat het probleem is. "Volgens KPN is het een foutje in hun centrale dat makkelijk te verhelpen is." Zij verzekert dat de honderden mensen die op de wachtlijst staan erop kunnen rekenen dat ze binnenkort een aansluiting krijgen.

Netwerken

Voor een maandelijks bedrag van 115 gulden krijgen de adsl-abonnees bij deze provider een Internetverbinding met een snelheid van 512/64 kbps. De verbinding voor standalone computers is gebaseerd op Mxstream van KPN. In de loop van de volgende maand komt Euronet Internet met een adsl-aanbod van Versapoint dat geschikt is voor netwerken. Afhankelijk van de eisen van de klant kost dat maandabonnement tussen de 500 en 1500 gulden per maand.
Uit gesprekken met de eerste abonnees blijkt dat vooral de hoge snelheid gebruikers naar adsl lokt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Raphael The, medewerker van een ISP-bedrijf. "Ik gebruik adsl vooral voor het downloaden van grote bestanden via Napster. Voorheen gebruikte ik een 56k modem. Nu gaat dat 16 keer sneller, een bestand van 5Mb is binnen anderhalve minuut gedownload."

Voetbal

Hij licht zijn keus voor adsl als volgt toe: "Het heeft alle voordelen van de kabel en mist de nadelen. Als er voetbal op tv is, dan gaat de snelheid via de kabel flink omlaag. Bij adsl blijft de snelheid gelijk, want je hebt je eigen lijnverbinding."
Over de installatie is hij niet te spreken. "De installatie van de adsl-modem en de netwerkkaart ging wel goed, maar daarna duurde het nog een week voor KPN de verbinding voor elkaar had. In die week hebben 1750 adsl-abonnees in Amsterdam het zonder aansluiting moeten doen."
A. Kampfraath, eigenaar van een adviesbureau, vindt het grote voordeel van adsl niet alleen de hoge snelheid, maar vooral het feit dat hij nu steeds on-line is. "Het steeds weer inbellen via een isdn lijn is behoorlijk vervelend. Nu ben je daarvan verlost." Ook bij hem ging de aanleg moeizaam. "Er bleek een foutje in de backbone van KPN te zitten. Het duurde een week voor dat was hersteld, maar nu werkt het vlekkeloos."
Iwan Maas van Hoek & Sonépouse, gebruikt adsl nu drie weken. Over de aanschaf is hij duidelijk. "Wij zijn gevestigd in Buitenveldert en daar ligt nog geen kabel daarom moeten we het via de bestaande aansluiting doen." Tot nu toe werkt het vlekkeloos. "Het is lekker snel waardoor je nu makkelijker een bestand downloadt, want dat gaat met 512 kbps zo snel.
Peter Douma, docent aan de School voor de Journalistiek, is op adsl overgegaan omdat hij zijn 33k modem te traag vond. Na 5 maanden vergeefs wachten na een aanvraag bij Chello koos hij voor Euronet Internet. Hij noemt vooral de lagere kosten als argument om op deze breedbandverbinding over te gaan. "Voor mijn werk moet ik intensief Internet gebruiken. Tot voor kort had ik daardoor vaak een hoge telefoonrekening. Nu ben ik voor honderd gulden per maand klaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.